Miten ehkäistä rintatulehdus?

Imettävän äidin rinnat ovat hyvin herkät rintatulehdukselle. Etenkin jos imetysvälit jostain syystä äkkinäisesti pitenevät tai jos imuote tai imetysasento on sellainen ettei rinta pääse tyhjenemään kunnolla joka puolelta. Osa äideistä kokee viiman ja kylmyyden aiheuttavan herkästi rintatulehdusoireet. Rintatulehduksen ensioireita ovat punoitus, kuumotus, kipu, sekä alueen turvotus ja pingoittunut tunne. Jollei oireisiin reagoi välittömästi on tuloksena yleensä kunnon tulehdus, johon voidaan tarvita lääkärin määräämää antibioottikuuria. Useilla äideillä rintatulehdukseen voi liittyä myös huimausta, pyörryttävää oloa ja voimattomuutta sekä vähän samanlainen olo kuin juuri ennen flunssan puhkeamista sekä kuumetta, joka voi nousta hyvin nopeasti.

Parasta ennaltaehkäisyä, sekä ensioireiden helpotusta on riittävän tiheä vauvan imettäminen. (Tulehtuneestakin rinnasta siis saa ja pitääkin imettää.) Yleensäkin imettäessä on hyvä tunnustella rintaa tukevalla kädellä, että rinta tyhjenee kunnolla joka puolelta, myös kainalon puolelta, johon useilla äidellä saattaa jäädä imetyksen jälkeen kovan tuntuisia maitopoukamia. Rinnan tasaista tyhjenemistä voi edesauttaa vaihtelemalla vauvan imetysasentoa, mutta myös omalla kädellä tasaisesti imetyksen aikana painellen. Kylmää ja viimaa vastaan taas kannattaa suojautua paitsi riittävällä vaatetuksella, myös liiveihin laitettavilla rinnanlämmittäjillä. Ne ovat joko silkistä, flanellista, villasta tms. miellyttävästä materiaalista tehdyt pyöreät riittävän laajat kangaspalat, jotka siis lämmittävät rintaa paikallisesti. Tässä täytyy huomata, että osa äideistä voi imettää huolettomasti ulkosalla syyskesän tuulissakin, mutta jotkut toiset äidit eivät aikaisempien tulehduskokemusten vuoksi mene juurikaan edes pakastimelle ilman takkia. Kylmyyden vaikutus on siis yksilöllistä, mutta parempi toki vara kuin vahinko, sillä sen verran kivulloinen vaiva rintatulehdus kuitenkin on.

Oireiden alkaessa on hyvä lisätä rinnan tyhjenemistä myös lypsämällä imetysten välillä, sekä huolehdittava tavallista tarkemmin omasta runsaasta nesteen, levon ja monipuolisen ravinnon saamisesta. Oireisiin voi kokeilla lievitykseksi vanhan ajan keinoja, eli rahkakäärettä sekä kaalinlehtikäärettä, jotka poistavat jonkin verran turvotusta.

Alkavaa rintatulehdusta voi kokeilla hoitaa kotikonstein ja etenkin tiheällä imettämisellä noin vuorokauden verran, mutta jolleivät oireet ala selvästi tänä aikana halpottaa, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Samoin jos oma yleiskunto menee nopeasti huonosti tai jos tulehdusoireet ovat hyvin voimakkaat, on aivan turha jäädä odottelemaan tulehduksen menevän ohi itsekseen.