Miten imettämiseen voi opetella?

Imetys on luonnon järjestämä keino, jonka avulla pieni ihmistaimi saa syntymänsä jälkeisistä ensi hetkistä alkaen elämän parasta eliksiiriä ja pääsee näin ensimmäisien elinkuukausiensa kuluessa vahvasti elämän alkuun. Vaikka luonnon menetelmä onkin oivallainen ja vauvan ravinnontarpeen hyvin tyydyttävä, ei se tapahtumana onnistu välttämättä aivan luonnostaan. Imetyksen alkutaival voikin siten olla jopa varsin kivikkoinen.

Imetyksen alkumetrit vaativat nimenomaan äidiltä oikeanlaista omistautumista asialle, jotta maitotarjoilu alkaa sujua ja äidin ja vauvan välinen vuorovaikutussuhde elää parhaalla mahdollisella tavalla. Monestihan vauva hamuaa kuitenkin äidin rinnan suuhunsa jo synnytyssalissa vasta siristellessään silmiään salin hämyssä ja totutellessaan äidin vatsan päällä kohdun ulkopuoliseen elämään, mutta joskus imeminen lähtee käyntiin kunnolla vasta toisena tai kolmantena päivänä – joskus se voi viedä jopa kuukauden verran aikaa tai enemmänkin. Äidin sitkeys tavallisimmin palkitaan kuitenkin, joten ei kannata luovuttaa ja masentua, vaikka imetyksen opettelemiseen tuntuisikin kuluvan aikaa ja voimavaroja alkuviikkoina varsin runsaasti.

Etukäteen imetykseen liittyviä asioita opiskelemalla kirjoista voi tuleva äiti kartuttaa imetystietämystään ja näin edesauttaa tilannetta edes jonkin verran. Imetysasioista saa nimittäin varsin kattavan kuvan teoriassa kirjallisuuden pohjalta ja tieto lisää ilman muuta imetyksen onnistumista, kun äiti ei lyö hanskoja tiskiin vauvan kääntäessä mahdollisesti päätää pois jossakin vaiheessa, aivan kuin häntä ei itse asiassa kiinnostaisi koko touhu minkään vertaa.

Teoria ja käytäntö eivät kuitenkaan imetyspuuhissa kohtaa koskaan kokonaan, joten monenlaisiin vaiheisiin on syytä varautua ja itse asiassa vasta käytäntö näyttää todelisuuden parhaassa valossa. Jokainen imetys on vauvakohtainen, joten samalla äidillä voi olla jokaisen vauvan kohdalla hyvinkin uudenlaisia yksityiskohtia imetysajan kuluessa edessään.