Miten ja milloin vauva vierotetaan äidinmaidosta?

Jokainen imettävä äiti tulee ennen pitkää vaiheeseen, jossa imetyksen lopettaminen tulee ajankohtaiseksi. Joku haluaa vierottaa vauvantahtisesti, eli antaa vauvan sanella ehdot sille, milloin rintaruokinnan aika on ohitse. Joku toinen taas vierottaa rinnasta määrätietoisesti vauvan tultua 1-vuoden ikään. Joskus vierottamaan saattaa joutua myös äkillisesti, jos imettävä äiti sairastuu vakavasti yllättäen tai vaikka uupuu muuten tavattomasti.

Monta oikeaa tapaa vierottaa

Kukin vierottaa vauvansa tavallaan. Yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa vierottaa ei ole olemassa. Lapsen tullessa noin vuoden ikään, muu maailma alkaa kiinnostaa pienokaista yleensä niin tavattomasti, ettei hänellä riitä enää keskittymiskykyä rintamaidon imemiseen. Vauva saattaa vähentää omasta aloitteestaan ensin maidonjuontikertoja vuorokauden aikana ja loppujen lopuksi jättää imemisen kokonaan. Tässä vaiheessa vauva on jo useimmiten päässyt hyvin lehmänmaidon makuun ja usein mukistakaan juominen ei tuota enää suurempia vaikeuksia. Yösyönnitkin ovat jääneet avuvalta jo tavallisesti aikoja sitten. Tällaisessa tapauksessa imettävä äiti pääsee helpolla. Luvassa ei ole itkuisia iltoja tai öitä. Vauva tuntuu vierottaneen itse itsensä rinnalta.

Joskus imetys saattaa kuitenkin jatkua viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia sen maagisen 1-vuoden jälkeenkin, jota neuvoloissa on korostettu pitämään yhtenä mahdollisena rajapyykkinä rintamaitotarjoilulle. Imettävä äiti saattaa odottaa merkkejä vauvan omista aloitteista, mutta turhaan – vauvalle rintamaito maistuu, eikä hänellä ole pienintäkään aikomusta lopettaa. Silloin saatetaan tarvita järeää otetta, määrätietoisen suunnitelman laatimista ja siinä pysymistä. Joskus myös isä voi olla tässä vaiheessa hyvänä apuna.

Kun äiti päättää jättää rintamaidon antamisen, on hän kaiketi havainnut, että vauva syö päivän mittaan runsain määrin muuten eikä rintamaidon antaminen ainakaan ravintotarkoituksessa ole enää ollenkaan välttämätöntä. Lapsi saattaa huudella rintamaidon perään ainoastaan vanhasta tottumuksesta. Onhan tarjolla läheisyyttä ja äidin lämmin kylki. Läheisyyttä voi toki antaa – ja pitääkin – muillakin tavoin kuin imettämällä. Kun vierottaminen tapahtuu äidin aloitteesta, luvassa voi olla ilta tai parikin rinnan perään lohduttomasti huutavan lapsen itkua. Täysin luonnollista. Onhan imeminen syvälle juurtunut tottumus vuoden tai hieman yli ikäisellä lapsella ja varmasti hämmennys on suuri, kun äkkiä rutiinit pannaankin aivan uusiksi. Iltasyöttö rinnalla maaten on kuulunut ehkä vauvan jokailtaisiin rutiineihin ja nyt illat menevätkin aivan uusiksi.

Jos äiti ei kestä kuunnella vauvansa lohdutonta tunnepurkausta noina parin imetyksen lopettamisen jälkeisenä iltana, kannattaa laittaa isä toistaiseksi vauvan nukutuspuuhiin. Isässä eivät yhdisty ainakaan mielikuvat imetyksestä eikä isä tuoksu muutenkaan rintamaidolle niin kuin äiti, joten itkut saattavat hyvinkin loppua näin varsin lyhyeen. Äidin pitää kuitenkin toimia määrä tietoisesti ja pysyä peräänantamattomana yrityksessä vierottaa lapsi. Kun päätös on tehty, takaisin ei ole paluuta.

Useimmiten äiti saattaa uskoa vierottamisen käyvän kovinkin voimille, mutta huomaa yllätyksekseen, että vauva ymmärtääkin tilanteen nopeammin kuin olisi voinut arvata. Rinnalla makoilun sijaan tilalle saattaa tulla vaikkapa yhteinen hetki vauvan kanssa hämyisessä huoneessa makaillen, ehkä iltasatujen aika alkaa juuri tässä vaiheessa, joskus maito saatetaan juoda pullosta tai mukista illan päätteeksi, mikä tavallaan korvaa rintamaitoruokailun.

On olemassa imettäviä äitejä, jotka haluavat tarjota lapselleen rintamaitoa niin pitkään kuin tämä suinkin sitä itse vaatii. Näin taaperoikään tullut lapsi saattaakin edelleen vedellä maitohuikkia useamman kerran päivässä vielä jopa 3-5 vuodenkin iässä. Valinta imetyksen lopettamisesta kuuluu äidille, joten jos tämä on pitkän imetyksen kannalla, ei asiassa voi oikeastaan kiistellä, ketään ei voi pakottaa vierottamaan, ja jos sekä lapsi että äiti nauttivat molemmat imetyshetkistä useamman vuodenkin ajan, tilannehan vaikuttaa siten aivan oikeutetulle.

Vierotuksen jälkeen

Kun vierottaminen on aloitettu ja onnistuneesti saatu sitten myös loppuun, imettäneen äidin rinnat saattavat tuntua äkkiä pingottuneilta ja liiankin täysiltä. Jos imetyskertoja on vähennetty pikku hiljaa, tällaista pingottuneisuuden tunnetta tuskin edes tulee – varsinkin jo vauva on ruokaillut rinnalla enää säännönmukaisesti kerran tai pari loppuvaiheessa, mutta jos imetyskertoja on ollut vuorokaudessa vielä useampia, saattaa paine rinnoissa kasvaa hyvinkin lopettamisen johdosta. Tällöin äidin kannattaa pumpata muutaman sekunnin ajan vaikka käsin rintojaan tyhjäksi parin ensimmäisen vierottamisen jälkeisen päivän ajan, jotta maidontuotanto tasoittuu ja vähenee loppuen muutaman viikon tai kuukauden kuluessa kokonaan.

Liiallista pumppaamista kannattaa kuitenkin ehdottomasti välttää, sillä pumppaaminen tavallisesti ainoastaan kiihdyttää maidontuotantoa eikä suinkaan vähennä sitä. Maidonnousu tapahtui imetysrupeaman alussa luonnon aloitteesta, ja luonto sen myös hoitaa siten, että maitohanat viimein jossakin vaiheessa sulkeutuvat kokonaan. Maitopisaroita saattaa erittyä vielä kuitenkin jopa muutama kuukausi vierottamisen jälkeenkin