Juomien tarjoilu

Miten juomia tarjoillaan?

Kuinka kuohuviinipullo oikeaoppisesti avataan? Mitä on Dekantointi? Punaviini tarjoillaan 16-18 asteisena, valkoviini ja samppanja: kuivat 10-12 asteisena ja makeat 8-10 asteisena. Kuohuviini ja olut 6-8 asteisena. Annoskoot ovat miedoilla viineillä 12cl ja väkevillä 8cl. Viinilasi täytetään 2/3 lasin tilavuudesta. Kuohuviini pullo avataan tarttumalla oikealla kädellä pullon pohjaan ja vasemmalla korkkiin. Pullo avataan kiertämällä pulloa oikealla kädellä. On hyvä varata liina ylikuohuvan juoman varalle.

Kahvin kanssa tarjotaan yleensä konjakkia tai likööriä ja jäävettä. Jos illan aikana tarjotaan boolia tai drinkkejä, on muistettava pitää myös alkoholittomat juomat esillä.

Dekantoinnilla tarkoitetaan sakan poistamista vuosikertaviinistä. Pulloa on syytä säilyttää vuorokausi pystyasennossa ennen dekantointia, näin sakka ehtii painua pullon pohjalle. Dekantointi tehdään kaatamalla viini pullosta karahviin. Sakan erottamiseksi voi sytyttää pöydälle kynttilän jonka valoa vasten voi seurata, milloin pullossa oleva sakka saavuttaa pullon kaulan ja kaataminen lopetetaan. Seuraavaksi pestään viinipullo huolellisesti ja kaadetaan viini takaisin pulloon.

Voimakkaat punaviinit tarvitsevat aikaa ilmoittua. Tätä varten avaa pullo noin puolituntia ennen tarjoilua.