Ruokailuvälineiden käyttö

Mikä on ruokailuvälineiden käytön perusetiketti?

Ruokaillessa välineiden käyttö aloitetaan aina ensin uloimmista välineistä. Välineet jätetään lautaselle kun kyseisen ruokalajin syönti on lopetettu, ja ne viedään lautasen mukana pois. Seuraavaa ruokalajia aloitettaessa otetaan taas uloimmat välineet käyttöön. Tästä käytännöstä poikkeavat sellaiset ruokalajit, jotka tarjotaan välineiden kanssa. Esimerkiksi leipälautanen, jossa on voiveitsi, salaattiastian vieressä oleva salaattihaarukka ja jälkiruoka-astiassa oleva ruokailuväline. Niitä välineitä on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan sen ruokalajin syöntiin, eikä pöydällä olevia käytetä. Syötäessä liemiruokaa, ei lusikan koko leveää osaa syödessä saa laittaa suuhun. Loppu liemi syödään lautaselta, kallistamalla lautasta itseä lähinnä olevasta reunasta ylöspäin.

Haarukalla syödään salaatit, munakkaat ja kohokkaat, ilman veistä. Veitsellä ja haarukalla syödään sellaiset esimerkiksi liha ja kalaruuat joita täytyy syödessä pilkkoa pienempiin paloihin. Palat pienitään yksi pala kerrallaan, sitä mukaa kun syödään.

Veistä ei koskaan saa laittaa suuhun. Suu pyyhitään lautasliinaan ennen juomista ja voidaan pyyhkiä myös juomisen jälkeen. Ruokailun jälkeen välineet jätetään lautaselle. Välineiden ollessa levällään lautasella avoimena ruokailijaan päin, hän haluaa ruokaa lisää. Välineet laitetaan lautaselle vierekkäin vinottain, haarukka piikit alaspäin ja veitsi terä ulospäin, mikäli ruokailija haluaa lopettaa.