Onnittelupuhe

Miten pidän onnittelupuheen?

Onnittelupuhe on tilannepuhe, joka on henkilökohtainen ja juuri vastaanottajalleen kohdistettu. Se pidetään merkkipäiväjuhlissa usein lahjan ojentamisen yhteydessä. Puheeseen ottaa osaa koko juhlavierasjoukko olemalla läsnä ja mahdollisesti maljan kohotuksella ja kättentaputuksella.

Onnittelupuheeseen kuuluu alkuun päivänsankarin puhuttelu nimeltä. Mainitaan, miksi häntä onnitellaan ja kenen puolesta. Puheessa tuodaan esille päivänsankarin mennyttä elämää ja tapahtumia, jotka ovat johtaneet tähän hetkeen. Onniteltavana voidaan olla monesta syystä. Merkkipäivät tai erilaiset saavutukset ovat tällaisia syitä.

Onnittelutilanteessa läsnä olevat eivät ole siellä syyttä ja siksi puheessa on hyvä ottaa huomioon vieraita ja onniteltavaa yhdistävät asiat. Tässä kohtaa voi muistella yhdessä koettua ja elettyä. Tämä osuus voi olla hyvinkin persoonallinen ja koskettava riippuen puhujan suhteesta onniteltavaan.

Lopuksi ojennetaan lahja, toivotetaan onnea , kätellään ja kenties halataan. Hyvin tehty puhe kirjoitettuna voi myös olla oiva lahja päivänsankarille!