Kattausvinkkejä

Mitä kuuluu juhlapöydän kattaukseen?

Olipa kyse perhejuhlista, kalenterin mukaisista juhlapäivistä tai ystävien kesken järjestetyistä illanistujaisista, näyttelee juhlapöytä tärkeää osaa kutsujen onnistumisessa. Perinteisesti juhlapöytään kuuluvat ainakin siistit aterimet ja astiat, puhdas pöytäliina ja servietit - jo näillä perusaineksilla saa aikaan eron arkisen ruokapöydän ja juhlakattauksen välille. Talvisaikaan ja syyspimeillä kattaus kruunataan aidolla kynttilänvalolla, kesäisin tuoreet kukat piristävät pöytää tuoksullaan ja väreillään. Näiden perusainesten lisäksi juhlapöytää voi varioida juhlien, juhlijoiden ja omien mieltymysten mukaan niin paljon kuin mielikuvitusta riittää: teemana voi olla esimerkiksi jokin tietty väri, aikakausi tai tyyli.

Kattausta somistamaan voi valita kukkien lisäksi myös muuta luonnosta löytyvää materiaalia. Kauniit, sileät kivet ovat upeita koristeita valkoista pöytäliinaa vasten, kävyistä ja kuusenoksista tehdyt sommitelmat sopivat vaikkapa juhlistamaan pikkujoulupöytää. Myös valolla voi leikitellä juhlakattausta suunniteltaessa: tavallisten kruununkynttilöiden sijaan pöydän keskelle voi asettaa vesimaljan, jossa välkehtii useita, pieniä kellukynttilöitä tunnelmaa luomassa. Mukavaa ilmettä hämärään ruokailutilaan tuovat myös pöydälle jokaisen ruokailijan kohdalle asetetut tuikut. Lautasliinojen taittelua suunniteltaessa kaunis ja helppo ratkaisu ovat erilaiset lautasliinapidikkeet, joita kaupoista löytyy tätä moneen makuun. Kukapa kieltää toisaalta tekemästä lautasliinoille pidikkeitä myös itse: esimerkiksi rautalangasta ja erivärisistä helmistä näppärä kattaja saa aikaan juuri mielensä mukaisia renkaita, joihin voi pujottaa lautasliinan ruokailijaa odottamaan.

Kattausta suunniteltaessa omaperäisyys on aina valttia, eikä luovuutta kannata tyystin tukahduttaa virallisempiakaan juhlia suunniteltaessa. Jopa pienet, yllättävät kattausratkaisut voivat olla osa tyylikästä kokonaisuutta ja jäädä vieraiden mieliin muistona onnistuneista juhlista.