Milloin pukeudutaan tummaan pukuun?

Tumma puku käy monenlaisiin tilanteisiin ja kuuluu siksi lähes jokaisen miehen puvustoon. Tumma puku sopii sekä päivä- että iltajuhliin ja se voi korvata juhla-asuna myös frakin. Kun miehellä on tumma puku, etiketin mukaisesti nainen pukeutuu vierailupukuun. Kello 18 jälkeen nainen käyttää iltapukua. Jos mies käyttää tummaa pukua frakin asemesta, nainen pukeutuu juhlapukuun.Arkipukuna käytettävä tumma puku on tummansininen tai tummanharmaa. Se voi olla yksivärinen tai hillitysti raidallinen. Frakin korvaavan tumman puvun on oltava aina musta. Yksirivisen puvuntakin kanssa voi käyttää halutessaan liiviä.

Tumman puvun paidan tulee olla valkoinen puuvillapaita. Kaulus on puolikova tai kovitettu. Iltatilaisuudessa kalvosimet ovat kaksinkertaiset. Tumman puvun kanssa käytettävä solmio on silkkiä. Solmion väri ja kuosi valitaan puvun värin mukaan. Kengät ovat aina mustat ja ohutpohjaiset ja sukat sovitetaan puvun väriin. Niiden tulee olla riittävän pitkävartiset, jotta paljaat sääret eivät näy lahkeiden alta. Istuuduttaessa puvun takki avataan. Puvun takkia ei sovi riisua juhlissa.

Tummaa pukua käytetään monissa erilaisissa tilaisuuksissa kuten esimerkiksi virallisilla vierailuilla, onnittelukäynneillä, vihkiäisissä, lakkiaisissa, hautajaisissa, teatterissa, päivällisillä, virallisissa juhlatilaisuuksissa, jos kutsussa ei ole erillistä mainintaa ilta- tai juhlapuvusta.