Tarjoilun suunnittelu

Miten suunnittelen tarjoilun?

Onko kyse pienimuotoisesta kahvitilaisuudesta, vai järjestetäänkö kauempaa saapuneille vieraille kokonainen ateria? Jos juhlat järjestetään ravintolassa, näillä on yleensä valmiita ehdotuksia ruokalistaksi, joista voi valita mieleisensä.

Kun juhlat järjestetään kotona, on yleensä kätevintä rakentaa seisova pöytä. Keväällä kauniin ilman osuessa kohdalle seisovan pöydän voi kattaa ulos puutarhaan.

Kahvipöydässä on yleensä tarjolla suolaista, joko voileipiä, voileipäkakkua tai pieniä piirakoita. Makeita leivonnaisia on turha varata suuria määriä, pelkkä täytekakku, kahvikakku ja pikkuleivät riittävät.

Jos tarjotaan ateria alkupaloineen, pääruokineen ja jälkiruokineen on tarkistettava, onko vieraiden joukossa joillekin ruoka-aineille yliherkkiä ihmisiä ja varata heille sopivaa tarjottavaa.

Aterian suunnitteluun saa apua sekä internetistä että erilaisista keittokirjoista. Ateriakokonaisuutta suunnitellessa on järkevä laskea omat voimavaransa oikein. Laskea mitä ehtii tehdä ja minkä ruokalajien valmistamisen hallitsee. Juhlat eivät ole uusien reseptien kokeilupaikka. Silloin kun ruoka pitää valmistaa juhlapäivänä, on hyvä etukäteen kokeilla kauanko sen valmistaminen vie.

Ennen juhlia on hyvä tarkistaa kodin astiatilanne. Mikäli juhla järjestetään ulkona, voidaan turvautua kertakäyttöastioihin. Muussa tapauksessa astioita kannattaa kysyä sukulaisilta tai eri järjestöiltä lainaksi. Jos juhlat päättää järjestää kerhohuoneella, seurakuntatalolla tai muussa vastaavassa tilassa, kannattaa kysyä onko tilojen vuokraajalla astioita, kuuluvatko astiat vuokraan vai maksetaanko niistä erikseen.