Kissan leikkauttaminen

Miksi leikkauttaa kissa

Mitä leikkauttamisella tarkoitetaan?

Kissan leikkauttamisella tarkoitetaan eläinlääkärin tekemää toimenpidettä, joka tekee kissasta lisääntymiskyvyttömän. Toimenpide on usein helppo ja vähäriskinen operaatio. Uroskissan leikkauttamista kutsutaan kastraatioksi, naaraan puolestaan sterilisaatioksi, mutta usein puhutaan myös pelkästään yksinkertaisesti leikkauttamisesta tai leikkauksesta. Pääsääntöisesti uroskissan leikkauttaminen on naaraskissaa helpompaa, mutta naaraskissakin on jo muutaman päivän kuluttua leikkauksesta toipunut omaksi itsekseen. Operaation hinnat vaihtelevat ja leikkauksen hintaa voi kysyä paikallisilta eläinlääkäreiltä.

Miksi leikkauttaa kissa?

Kissan leikkauttamisen puolesta puhuvat monet eri seikat niin omistajan, itse kissan kuin myös naapuruston näkökulmasta katsoen. Kiima naaraskissalle on pitkän päälle kuluttavaa ja rasittavaa. Se myös saattaa synnyttää useamman pentueen vuodessa, joka tietenkin myös rasittaa kissaa. Syntyneille pennuille ei useinkaan löydy koteja, sillä jatkuvasti löytyy täysin hylättyjä kissoja ja kokonaisia kissapentueita. Kissanpennut ovat suloisia ja haluttuja, mutta tosi asiassa kuitenkin kissoja on liian suuri määrä sopivien kotien määrään verrattuna. E-pillereitä ei suositella kissalle käytettäväksi pitkään, sillä niiden pitkäaikainen käyttö saattaa aiheuttaa tulehduksia kohtuun tai nisiin. Kollikissalla ei tietenkään kanna pentuja, mutta on tärkeä leikkauttaa myös urospuoliset kissat. Niiden mouruaminen ja tappeluun herkästi hakeutuminen lieventyvät leikkauksen myötä.

Entä jos kissani ei ole tekemisissä muiden kissojen kanssa?

Leikkauttamisesta on muutakin hyötyä kuin pentutuotannon ehtyminen. Kissan energia ei kulu enää tiineenä olemiseen eikä jatkuviin, toistuviin kiimoihin. Kissan ollessa sisäkissanakin kissa usein mouruaa ja siitä aiheutuu stressiä myös omistajalle. Sen lisäksi kissa saattaa purkaa turhautumisensa omistajalle epämieluisilla tavoilla. Ulkona vapaana ulkoileva kissa puolestaan viihtyy paremmin pihapiirissä ja kotinsa lähettyvillä, sillä sen ei tarvitse lähteä etsimään kumppania.


Miten leikkaus muuttaa kissaa?

Leikkaus ei muuta kissaa eikä sen perusluonnetta. Leikkauksella sen sijaan saatetaan tasoittaa kissan mielialaa ja siten kissasta saadaan kenties seurallisempi. Kissa ei kaipaa kiimaa tai aikaa ennen leikkausta. Leikkautetun kissan elinikä myös usein pitenee, koska kiima ja muut sukupuolikäyttäytymisen merkit kuluttavat kissaa monella tavalla. Leikkauttaminen myös pienentää kissan riskiä sairastua esimerkiksi märkäkohtuun.