Kissan opettaminen

Voiko kissaa opettaa?

Usein sanotaan, ettei kissaa voi opettaa tai kouluttaa kuten koiraa. Kissaa tuskin voidaan kouluttaa, ainakaan kuten koiraa, mutta sille voidaan opettaa asioita. Tämän tulisi tapahtua ennen kuin kissa on ehtinyt omaksua pahat tai vaaralliset tavat omakseen. Useammilla koirilla on perusluonteessa miellyttämisenhalu, kissalla puolestaan tällaista ominaisuutta ei ole. Se onkin yksi oleellinen ero kun kissaa yritetään opettaa.

Miten kissaa tulisi opettaa?

Kissan opettamisessa peruslähtökohtana voidaan pitää suostuttelevaa asennetta pakottamisen sijaan. Mikäli kissa on omaksumassa jonkun väärän tavan, kuten kynsien raapiminen väärään paikkaan, tulee kissa yrittää täydellisen kiellon sijasta saada houkutelluksi käyttämään omaa raapimapuutaan.

Miten opetan kissan sisäsiistiksi?

Kissan luontoon kuuluu siisteys. Se on siisti eläin, joka oppii ja ymmärtää hiekkalaatikon merkityksen yleensä varsin nopeasti. Kissanpentuna kuitenkin voi usein joutua hieman auttamaan. Ensiksi pitää miettiä hiekka-astian paikkaa. Sen tulee olla rauhallisessa paikassa, jonne kissa pääsee aina vaivatta. Nuoren kissan syötyä se usein tarvitsee pian hiekkalaatikkoa. Kissaa tarkkaillessa saatat huomata tämän. Voit nostaa pennun ja viedä hiekkalaatikolle. Rapisuta hieman hiekkoja, jotta kissan mielenkiinto sitä kohtaan herää. Kun ja jos tämä onnistuu, muista kehua kissaa, jotta se tietää tehneensä oikein ja tekee niin vastaisuudessakin.

Elääkö kissa kiitoksella?

Kissa oppii usein tunnistamaan tiukalla äänensävyllä sanotun kiellon. Sen sijaan, että antaisit asian olla, kun kissa on keskeyttänyt epämiellyttävän puuhan, on parempi muistaa palkita. Kissalle voi lempeäsi sanoa kiitoksen sekä samalla silittää sitä. Se tajuaa näin, että kiellon noudattamisesta seuraa jotakin hyvää. Palkitsemisen, joko sanoin, silityksin tai herkkupalalla, tulee tapahtua välittömästi tekemättä jättämisen jälkeen, jotta kissa pystyy näkemään asioiden yhteyden.

Mikä on opetuksen perusohjeet?

Ensimmäinen sääntö kissaa opetettaessa on muistaa aina se, että kissaa ei missään nimessä saa lyödä. Pieneltäkin vaikuttava, harmittomalta tuntuva läpsäytys on ehdottomasti kielletty. Lyömisestä ei seuraa mitään hyötyä, päinvastoin. Kissa ei ymmärrä laisinkaan sitä viestiä, jota yrität sille välittää. Se vain saattaa muuttua aggressiivisemmaksi ja muuttuu samalla epäluuloiseksi. Tämä ei ole omistajan eikä kissan oman edun mukaista.