Miten pidän kissani terveenä?

Millainen on kissan puhtauden ja terveyden välinen sidos?

Kissa on kuuluisa siisteydestään. Puhtaudesta huolehtiminen on oleellinen osa kissan hyvinvointia ja terveyttä. Se myös edesauttaa kissan henkistä hyvinvointia, joka tulee myös ottaa huomioon. Kissan kunnosta huolehtimisessa pääpaino on karvalla, jota tulee harjata ja kammata. Hoidon tiheys ja vaatimus riippuvat myös tietenkin kissan turkin pituudesta, mutta myös lyhytkarvaisten kissojen turkit kaipaavat huomiota, etenkin karvanlähtöaikaan. Sen lisäksi myös pitää tarkastaa silmien, hampaiden, kynsien ja korvien kunnot. Kissan lisäksi myös pitää huolehtia sen lempipaikkojen puhtaudesta samoin ruokakupit pitää pitää siisteinä. Samoin hiekkalaatikon hiekkojen vaihtaminen yhdelle kissalle noin kerran viikossa on oleellinen osa kissan hoitoa. Kissa tulee myös rokotuttaa ja madottaa säännöllisesti.

Miten kissan turkkia hoidetaan?

Erirotuisilla rotuisilla kissoilla on erilaisia tarpeita turkinhoidon kannalta. Usein kannattaakin kysyä kissan kasvattajalta tai kokeneemmilta harrastajilta lisätietoa juuri sinun rotusi hoitamisesta. Yleisin hoitokeino on kammata turkkia. Pitkäkarvaisten ja puolipitkäkarvaisten turkkia tulisi myös silloin tällöin pestä. On ensisijaisen tärkeää kammata irtokarvat pois, sillä kissan peseytyessä karvat saattavat joutua suolistoon. Useimmiten kissan kanssa kampaamisesta ei tule hankalaa operaatiota. Päinvastoin, monet kissat nauttivat tästä yhdestä läheisyyden muodosta.

Miten hoidan kissani kynnet ja hampaat?

Kissalla tulisi olla raapimapuu tai jokin muu, johon kissa pystyy raapimaan ja kuluttaa näin kynsiään. Tämän lisäksi kynnet saattavat tarvita joskus lyhentämistä. Kynsien leikkaamiseen kissoille on suunnattu oma kynsileikkuri. Pienestä pitäen kissa tulisikin opettaa, että sen kynsiä, korvia sekä suuta katsotaan. Näin ongelmien ilmetessä tästä ei vielä koituisi lisää hankaluuksia.

Kissalle tulevat pysyvät hampaat 4-6 kuukauden iässä. Tällöin tulisikin seurata hampaiden kehittymistä, sillä kissa saattaa tarvita apua maitohampaiden irtoamisen yhteydessä. Useimmiten kuitenkin vaihto tapahtuu sujuvasti. Hampaita on muutenkin syytä välillä tarkkailla, sillä hammaskivi ei ole ainoastaan iäkkäiden kissojen ongelma. Hammaskiven huomaa ruskeana tai kellertävänvihreänä hampaiden pinnassa. Kissan hengitys saattaa haista pahalta. Tällöin on syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Kissa kannattaakin siis viedä vuosittain eläinlääkärille tarkastettavaksi, jolloin samalla reissulla eläinlääkäri voi myös katsoa kissan hammaskivitilanteen.