Onko vapaus kissalle vaarallista?

Kissan vapaana liikkumiselle on olemassa niin eläinsuojelullisia, luonnonsuojelullisia sekä naapurisovullisia esteitä. Paljolta mielipahalta ja surulta siis vältytäänkin, mikäli ottaessa kissanpennun opetetaan kissa alusta asti sisäsiistiksi sekä sisäkissaksi.

Miksi kissaa ei tulisi laskea liikkumaan vapaana?

Etenkin taajamissa on usein vilkasta liikennettä, joka onkin suuri tappaja vapaana liikkuvien kissojen joukossa. Kissat myös voivat tapella keskenään, etenkin kastroimattomat kollit. Tappeluiden seurauksena voi olla pahoja haavoja, mahdollisesti myös tartuntoja, sekä tietenkin kärsimystä itse kissalle ja omistajallekin. Toisten kissojen lisäksi myös koirat saattavat irti päästessään käydä kissan kimppuun. Kissa voi myös eksyä, ja tieto sen kohtalosta jää epäselväksi. Mikäli rotukissa tai rotukissaa kovasti muistuttava kissa ulkoilee vapaasti, se saattaa myös joutua varastetuksi. Rotukoirien lisäksi myös rotukissoja salakuljetetaan.

Miten vapaasti ulkoileva kissa liittyy eläinsuojeluun?

Eläinsuojelua ovat jo tietenkin kissalle itselleen koituvat haitat, mutta kissan vapaana liikkumiseen liittyy myös muita eläinsuojelullisia piirteitä. Useat lemmikkikissat metsästävät mielellään, mutta saadessaan saaliin kiinni, ne eivät tiedäkään mitä sille pitää tehdä. Tästä puolestaan aiheutuu saaliille tarpeetonta kärsimystä. Joskus saaliiksi päätyy harvinaisempiakin lajeja. Tämä ei tietenkään ole kissan itsensä syy. Usein vapaana liikkuvat kissat eivät välttämättä ole leikkautettuja. Naaraskissa saattaa saada useita pentueita vuosittain. Niille ei kaikille löydy koteja, ja ne jäävät villiintymään ulos tuottaen taas lisää villejä jälkeläisiä naapurustoon.

Miten vapaasti ulkoileva kissa saattaa koetella naapurisopua?

Vapaana ulkoilevat kissat saattavat tehdä tarpeensa vaikkapa hiekkalaatikkoihin, joilla naapuruston lapset leikkivät. Tämä aiheuttaa tietenkin lapsille suuren riskin sairastua. Leikkaamattomat kissat puolestaan saattavat mouruta paljon. Kissat myös merkitsevät reviiriänsä, eivätkä siitä kaikki pidä, vaikka he pitäisivätkin kissoista. Aina täytyy muistaa, että on olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät pidä kissoista tai suorastaan vihaavat niitä. Vapaana juoksevat kissat saattavat kärjistää asioita, ja pahimmassa tapauksessa kissa joutuu tästä kärsimään.

Miksi maaseudullakaan ei tulisi kissan antaa liikkua vapaana?

Vapaana pihapiirissä hiirestämässä olevat kissat ovat olleet pitkään perinteistä maaseutua. Nyt kuitenkin myös maaseutu on muuttunut ja kissojen on hankala löytää lämmintä paikkaa sellaista etsiessään. Maaseudulla on myös muita vaaroja paleltumisen lisäksi. Kissat ovat alttiita joutumaan esimerkiksi ketun saaliiksi.

Voiko kissaa ulkoiluttaa mitenkään?

Kissa nauttii usein kyllä ulkoilemisesta. Sen sijaan, että antaisi lemmikkinsä juosta vapaana, on olemassa vaihtoehtoja. Kissan voi totuttaa kulkemaan valjaissa. Mikäli tilaa on enemmän, kissalle voi hyvin rakentaa itse tai rakennuttaa erillisen ulkoilutilan, johon kissat voivat mennä halutessaan. Kissa kuitenkin viihtyy usein aivan yhtä hyvin myös täysin sisäkissana.