Miten valita sopiva kissa?

Oi miten upea häntä ja pehmeä turkki. Pitkä- tai puolipitkäkarvainen kissarotu saattaa viedä sydämen. Ellei sitten hännätön Manx olekin suloisin tai Sfinx karvattomana ole persoonallisuudessaan täydellinen valinta. Rotuja riittää kaikkeen makuun.

Rotukissat ovat upeita, mutta yhtä ihania ovat tavallisetkin kotikissat. Vai voiko olla suloisempaa näkyä kuin ladon nurkassa kissaäidin huolella vaalima pentue.

Rotukissa on sisäkissa

Kissa on totuttu kuvittelemaan ulkona vaeltavana saalistajana, jolla on tärkeä tehtävä hiirten ja rottienkin pyydystäjänä. Näin ei voi kaikkialla olla nykyisten sääntöjen mukaan ja rotukissan kasvattajat myyvät kasvattinsa pelkästään sisäkissoiksi. Vaikka perhe asuisi maalla, niin rotukissaa ei pidetä vapaana.

Rotukissalla on oltava asianmukainen ulkohäkki ja muuten ulkona kuljetaan valjaissa. Ulkohäkin voi rakentaa itse tai ostaa valmiina häkkielementteinä. Sisätiloissa sisäkissalla täytyy olla kiipeilypuu tai useampia ja mahdollisuus kynsien terottamiseen.

Mistä rotukissa?

Kissarotuihin voi tutustua kissaliiton sivuilla. www.kissaliitto.fi Kunkin rodun kohdalta löytyy tieto kyseisestä rotuyhdistyksestä, jonka sivuilta edelleen löytyvät tiedot kasvattajista ja myytävinä olevista pennuista. Pennut maksavat keskimäärin noin 500 – 700 euroa. Hinta voi olla korkeampi riippuen siitä, miten lupaavalta näyttelykissalta pentu vaikuttaa.

Kissa vai ei?

Hankintavaiheessa on pohdittava tarkasti minkä verran on valmis hoitamaan kissaa. Pitkä ja takkuuntuva turkki on kissalla koko sen elinajan. Takut vain pahenevat, mikäli siitä ei pidä huolta ja takkuinen kissa voi huonosti. Kissarotujen tarpeet vaihtelevat huomattavasti. Toisissa työtä on enemmän ja toisissa vähemmän. Myös kissan energisyys ja läheisyydenkaipuu vaihtelevat roduittain hyvin paljon.

Jos kisukärpänen on puraissut, niin onnellisia kissanpäiviä on tiedossa. Siitä puremasta tuskin parantuu ennen kuin sylissä kehrää pehmoinen pikkuinen. Tauti on aivan yhtä vakava, haluaa sitten rotukissan tai aivan tavallisen maatiaiskissan.