Mikä on kissasi veriryhmä?

Kissoilla on AB- veriryhmäjärjestelmä, joka koostuu kolmesta veriryhmästä A, B ja AB. Yleisimmin tavataan veriryhmää A. Esimerkiksi siamilaisilla ja burmankissoilla on todettu vain tätä veriryhmää. Kotikissoilla esiintyy sekä A- että B- ryhmiä. B- ryhmä on kuitenkin A- ryhmää selvästi harvinaisempi. Sitä vastoin B-ryhmän kissoja on erityisesti monien rotukissojen, kuten ragdollin, abessinialaisen, persialaisen, pyhän birman, somalin ja brittiläisen joukossa. AB- veriryhmä on erittäin harvinainen.

A- ryhmän kissoilla on pieniä määriä luonnollisia B-ryhmän vasta- aineita, joista ei satunnaisessa verensiirtotilanteessa yleensä ole haittaa. Sen sijaan B-ryhmän kissoilla on runsaasti A- ryhmän vasta- aineita, mikä vaikeuttaa verensiirtoa jo ensimmäisellä kerralla. AB- ryhmän yksilöillä ei luonnollisia vasta- aineita ole ollenkaan.

Luonnolliset vasta- aineet ovat olemassa jo syntymästä lähtien. Niiden muodostumiseen ei siis tarvita yhtään verensiirtoa.

Veriryhmillä on vaikutusta kissanpentujen hyvinvointiin. Ns. Fading kitten- syndrooma syntyy tilanteessa, jossa B-ryhmän narttu on astutettu A-ryhmän uroksella. Nartun maidon vasta-aineet kulkeutuvat A- ryhmän pentuihin, joiden punaiset verisolut hajoavat ellei pennuille tarjota keinoruokintaa tai vaihdeta A- ryhmän nartun imetettäviksi kahden vuorokauden ajaksi. Veriryhmien yhteensopimattomuus onkin yleisin pentujen kuolinsyy.

Kissojen veriryhmä voidaan määrittää joko eläinlääkärikäynnin yhteydessä tai kotona vastasyntyneen pennun napaverestä tai emon istukasta.