Miten tulkita kissan eri eleitä ja ääntelyä

Miten kissat viestivät?

Kissat eivät varsinaisesti voi tietenkään puhua, mutta on monia muitakin tapoja viestiä ja kommunikoida kuin puhe. Kissoilla vaistot ovat herkät. Ne kommunikoivat ja antavat merkkejä eleiden ja kissan oman, vivahteikkaan kielen välityksellä. Nuo käytöstavat ovat vanhoja ja sisäänrakennettuja mekanismeja. Tietenkin kissatkin ovat jokainen yksilöllisiä, joten nämä käytöstavat ja niiden merkitykset saattavat vaihdella.

Miten kissa “puhuu”?

Kissan kieli on paljon enemmän mitä voisi aivan aluksi luulla. Siihen sisältyy niin murinaa, sähinää, kirkaisuja, naukaisuja sekä kehräystä. Kissa käyttää tätä kieltä lähinnä viestiessään toiselle kissalle. Kissan kehräys ilmaisee pääsääntöisesti mielihyvää. Joskus kuitenkin kissa saattaa kehrätä, mikäli kokee kipua. Tämä on kuitenkin harvinaisempaa kuin kehrääminen esimerkiksi silittämisestä, jolloin kyse on mielihyvästä.

Mitä kissan eleet kertovat?

Kissa peseytyy puhtauden takia, mutta rituaaliin on kätkettynä toinenkin merkitys. Se nimittäin saattaa nuolla itseään tuntiessaan itsensä epävarmaksi tai pelokkaaksi. Useimmiten kuitenkin peseytyminen on mielihyvän ja tyytyväisyyden merkki. Kissat nuolevat myös usein toisiaan. Tapa on tuttu jo pennun ja emon välisestä suhteesta. Se viestii myös samansuuntaisia tunteita, sillä myös aikuisten kissojen välillä voi olla vahva kiintyminen ja sidos. Se ilmaistaan esimerkiksi pudistamalla toinen toistensa turkkia. Kissa myös “lypsää” käpälillään, eli hieroo käpäliään jotakin vasten. Tapa on peräisin kissan pentuajoilta, jolloin ne hieroivat samoin emon nisiä saadakseen maitoa. Tämä ele kertoo kissan tyytyväisyydestä.

Mitä kissan häntä, korvat ja vartalo kertovat?

Kissan tuntemuksia on varsin helppo tulkita sen vartalosta. Vihastuneen kissan korvat ovat taivutettuna taaksepäin ja silmäterät muuttuvat viiruksi. Kissan pelästyessä sen silmät puolestaan laajenevat ja korvien asento myötäilee päätä. Kissa myös köyristää selkäänsä ja karvat nousevat pystyyn. Pelokkaan kissan häntä myös laskee kohti maata. Näin se yrittää antaa vaikutelman mahdollisimman kookkaasta kissasta. Useimmiten kissa käyttää tätä keinoa ollessaan tekemissä toisten kissojen kanssa.