Minestrone

Ruokaisa keitto kesäiltaan

Neljälle

  • 200 g makarooneja tai muuta pienikokoista pastaa
  • 450 g kuivattuja, valkoisia papuja
  • 5 pekoniviipaletta
  • 4 kypsää tomaattia
  • 2 kesäkurpitsaa
  • 100 g vihreitä papuja
  • 2 keltasipulia
  • 4 perunaa
  • 3 sellerinvartta
  • 3 porkkanaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 l kasvislientä
  • 1 tl rosmariinia
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Liota papuja yön yli kylmässä vedessä. Kaada liotusvesi pois, huuhtele ja laita kattilaan. Peitä vedellä niin, että veden raja on noin 2 cm papujen yläpuolella. Keitä 50-60 minuutin ajan. Papujen tulee olla pehmeitä, mutta pysyä kokonaisina. Säästä keitinliemi.

Kuori ja leikkaa pieniksi paloiksi perunat ja porkkanat. Silppua sipulit. Paloittele kesäkurpitsa, selleri, tomaatit ja vihreät pavut. Leikkaa pekoniviipaleet ohuiksi siivuiksi.

Ruskista pekoni kevyesti suuressa padassa. Lisää joukkoon sipuli ja kuullota ruskistamatta. Lisää porkkana- ja selleriviipaleet sekä valkosipuli ja tarvittaessa tilkka oliiviöljyä. Kypsennä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen noin 5 minuutin ajan. Lisää kesäkurpitsa, vihreät pavut ja peruna. Kypsennä sekoittaen muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit ja liemi. Anna keiton hautua noin tunti.

Soseuta tehosekoittimella puolet pavuista niiden keitinliemen kanssa. Lisää sose ja kokonaiset pavut keittopataan ja anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia. Mausta rosmariinilla, suolalla ja pippurilla. Lisää lopuksi pasta ja sekoita hyvin. Poista kattila liedeltä ja peitä se kannella. Pasta kypsyy keiton lämmöstä sopivaksi. Jos minestrone on liian paksua, voit lisätä tarpeen mukaan kasvis- tai kanalientä. Tarjoile oliiviöljyn ja juustoraasteen kanssa.