Ihmisen paras ystävä

Koira on luonteeltaan laumaeläin ja näin johtajalleen uskollinen. Johtajaksi ei kuitenkaan kelpaa kuka tahansa. Koiran täytyy luottaa siihen ketä pitää laumanjohtajana. Kun perheeseen hankitaan koira; se valitsee useinmiten yhden perheenjäsenen jota kohtaan se tuntee ehdotonta kunnioitusta. Toki opetettu koira tottelee kaikkia perheeseen kuuluvia, jos sille on näytetty lauman arvojärjestys.

Koiraa on kautta aikain sanottu ihmisen parhaaksi ystäväksi. Hyvin kohdeltu ja koulutettu lemmikki onkin luotettava ja uskollinen seuralainen. Vartiointitehtäviin opetetut koirat puolustavat epäröimättä omistajaansa tai paimenkoirat kaitsevat karjalaumoja. Jotkut perheen koirat ottavat myös lapset paimennettavakseen; koiran tietäessä kotipiirin rajat se ymmärtää etteivät pienet lapset saa mennä niiden yli.

Koiria käytetään monissa pelastustöissä apuna tarkkojen aistiensa vuoksi. Moni eksynyt on tuntenut syvää kunnioitusta tätä monipuolista eläintä kohtaan, päästessään suojaan kairan vainun ansiosta. Koirat avustavat viranomaisia erilaisissa etsinnöissä; takaa-ajotilanteet, luonnonkatastrofien uhrien etsinnässä, hukkuneiden löytämisessä, huume-etsinnöissä ym.

Koira on nopea oppimaan ja omaksumaan asioita ja sääntöjä. Aina kun koira oppii uuta, se täytyy palkita. Näin koira tietää tehneensä oikein.

Koiran tuntiessa kuuluvansa rakastavaan ja oikeudenmukaiseen yhteisöön eli laumaan siitä saa ihmisen parhaan ystävän. Koiralla on luontainen, vaistonvarainen tarve miellyttää lauman vahvempia jäseniä. Monelle yksinäiselle koira tuo lämpöä ja tarpeellisuuden tunnetta muuten tyhjään kotiin. Jotkut ottavat koiran tunteakseen olonsa turvallisemmaksi.