Rotuyhdistykset ja -järjestöt

Koirarotuja on useita ja Suomessa on myös kiitettävä määrä eri koirarotujen rotuyhdistyksiä ja muita järjestöjä. Rotuyhdistykset kokoavat yhteen saman rodun harrastajia, jakavat tietoa rodusta ja järjestävät erilaisia tapahtumia. Jotkin rotuyhdistykset julkaisevat myös jäsenlehteä, ylläpitävät nettisivuja ja tiedottavat myös oman rotunsa aluetoiminnasta. Osa rotuyhdistyksistä saattaa myös myydä rotuun liittyviä koiramaisia tuotteita. Internet on tarjonnut uuden kanavan myös rotuyhdistyksille ja rotuun ja koiriin liittyviä mielipiteitä voidaan vaihtaa esimerkiksi erilaisilla keskustelufoorumeilla.

Rotuyhdistysten kautta on usein mahdollista saada tietoa myös rodun kasvattajista ja jotkin rotuyhdistykset hoitavat myös pentuvälitystä.Rotuyhdistykset tarjoavat myös oivan tavan tutustua tiettyyn rotuun ja rodunharrastajiin. Erilaiset rotuyhdistysten tapahtumat tarjoavat iloa niin uusille kuin vanhoillekin rodun harrastajille. Rotuyhdistykset järjestävät usein myös rodun käyttöominaisuuksista riippuen erilaisia roduille sopivia aktiviteetteja ja useimmat rotuyhdistykset järjestävät esimerkiksi näyttelyitä ja koiraleirejä. Rotuyhdistykset ovat luonnollisesti kiinnostuneita myös rodun kasvatuksesta ja kehityksestä. Rotuyhdistysten rodun jalostukselliset tavoitteet on luotu yleensä yhtenäisiksi, mutta kaikesta rotuyhdistyksen sisällä ei tietystikään olla yhtä mieltä ja joskus käydään kiihkeitäkin keskusteluja rotuun, jalostukseen tai muihin aiheisiin liittyen. Kuten kaikessa muussakin harrastustoiminnassa myös koiraharrastajien keskuudessa harrastukseen suhtaudutaan joskus suurellakin vakavuudella ja erityisesti ulkopuolisesta voi vaikuttaa, että syvätkin mielipide-erot sävyttävät keskustelufoorumeiden ilmapiiriä ja rotuyhdistysten toimintaa, joka voi hieman hämmentää rodusta kiinnostunutta ihmistä. Vaikka rotuyhdistysten keskustelupalstoilla siis sinkoilisivatkin varsin vahvat mielipiteet, on uuden rodun harrastajan kuitenkin hyvä uskaltautua mukaan myös rotuyhdistysten toimintaan. Mielipide-erot koirien esimerkiksi jalostus- ja näyttelyasioissa ovat usein vain muutaman aktiivisemman jäsenen tuotosta, eivätkä ne välttämättä sinällään kerro rotuyhdistyksen tai järjestöjen hengestä mitään.

Rotuyhdistykset jakavat mielellään tietoa kaikille rodusta kiinnostuneille ja jotkut rotuyhdistykset saattavat esimerkiksi ylläpitää vaikkapa koiriin liittyvää kirjastoa. Rotuyhdistykset voivat olla apuna oman rodun valinnassa, mutta niitä ei kannata unohtaa koiran hankkimisen jälkeenkään, sillä useimmille roduille on tarjolla paljon mukavaa yhdessäoloa ja harrasteita esimerkiksi aluetoiminnan saralla kuten esimerkiksi yhteislenkkejä, jäljestystä, koulutusta ja koiramaisia mökkiviikonloppuja. Tietoa näistä jakavat lähinnä rotuyhdistykset. Ole siis aktiivinen ja mene mukaan toimintaan niin saat enemmän iloa myös omasta koirastasi ja voit vaihtaa ajatuksia samanhenkisten ihmisten kanssa samanrotuisista koiristanne, jotka joskus osaavat hämmästyttää samankaltaisuuksineen tai täysin omanlaatuisine persoonineen.