Koiran kieli ja rauhoittavat signaalit

Koirat viestivät jatkuvasti eleillään. Harva ihminen tuntee koiran kielen merkityksiä, mutta esimerkiksi rauhoittavien signaalien tunteminen auttaa oman koiran ymmärtämistä. Jos osaisimme lukea paremmin koiran lähettämiä viestejä, pystyisimme välttämään monet koirien väliset rähinät ja rinnakkaiselo koiran kanssa olisi mukavampaa. Koira käyttää rauhoittavia signaaleja välttääkseen ristiriitatilanteita. Samoilla eleillä koira rauhoittelee itseään, kun se kokee olonsa stressaantuneeksi tai muuten epämukavaksi. Jos vastapuoli ei ymmärrä rauhoittavia signaaleja, koira joutuu ottamaan käyttöön uhkaavamman käytöksen. Jos sekään ei auta, viimeisenä vaihtoehtona koiran on hyökättävä. Jotkin koirat käyttävät rauhoittavia signaaleja enemmän kuin toiset. Koira voi myös jostain syystä kadottaa kielitaitonsa, mutta sen voi opettaa käyttämään sitä uudelleen. Koiran käyttämiä rauhoittavia signaaleja tiedetään olevan kolmisenkymmentä. Niistä yleisempiä on ihmisenkin helppo matkia. Seuraavassa esitellään muutamia yleisempiä koirien käyttämiä rauhoittavia signaaleja, joita ihmisenkin on helppo jäljitellä.

''Kuonon nuolaisu'': Koira lipaisee kuonoaan nopeasti. Kuonoa koira voi nuolaista erityisesti toista koiraa lähestyttäessä. Kun ihminen kumartuu koiran yläpuolelle, pitää siitä liian tiukasti kiinni, tai puhuu vihaisella äänellä koira voi nuolaista kuonoaan nopeasti. Koirasta tilanne on epämiellyttävä ja se viestii haluavansa pois tilanteesta.

''Haukottelu'': Haukottelemalla koira yrittää rauhoittaa toista osapuolta tai haukotella tilanteessa, josta ne eivät pidä. Ihminen voi haukotella saadakseen epävarman, pelokkaan tai stressaantuneen koiran rauhoittumaan.

''Pään kääntäminen'': Kun kaksi koiraa lähestyy toisiaan, ne tavallisesti vilkaisevat muutaman kerran sivuille, ennekuin uskaltautuvat lähemmäksi toisiaan. Tällä koirat viestivät, että ne eivät uhkaa toisiaan. Ihminen voi samoin kääntämällä päänsä pois koirasta viestittää uhkaavalle koiralle olevansa vaaraton. Monet koirat halailevat hyväntahtoisesti koiriaan. Koirasta halaaminen voi kuitenkin tuntea uhkaavalta ja jos oma koira kääntää katseensa sivulle, kun halaat sitä, se haluaa eleillään kertoa sinulle, että tilanne on siitä epämukava.

''Silmien siristäminen'': Koira voi siristää silmiään, laskea luomiaan tai väistää uhkaavaa katsetta. Kaikki nämä ovat rauhoittavia signaaleja. Koira käyttää näitä eleitä etenkin tilanteissa, joissa ihminen tuo kasvonsa liian lähelle. Tällaisia tilanteita voi syntyä esimerkiksi näyttelyissä tai eläinlääkärin vastaanotolla. Sylissä olo voi tuntua koirasta myös siltä, että päät ovat liian lähekkäin. Jotkut koirat siristelevät silmiään myös kun niitä valokuvataan. Syy tähän löytyy siitä, että ne pitävät tilannetta epämiellyttävänä. Jos vastapuoli ei osaa jostain syystä reagoida koiran rauhoittaviin signaaleihin oikealla tavalla, koira voi ottaa käyttöönsä järeämmät konstit, kuten murinan, hampaiden näyttämisen, haukkumisen tai jopa hyökkäämisen.

Koirat osaavat sietää ihmisen kummallista käytöstä ja rauhoittavien signaalien käyttämisen tai ymmärtämisen puutetta yllättävän hyvin, mutta siitäkin huolimatta koiran omistajilla olisi vielä paljon opeteltavaa koiran kunnioittavassa kohtelussa. Oppiihan koirakin ymmärtämään meidän kieltämme hyvin, joten miksei jokainen koiranomistajakin vaivautuisi ottamaan selvää ja opettelemaan edes alkeet koirien omasta kielestä. Ihmiset käyttäytyvät koiran mielestä usein hämmentävästi ja uhkaavasti esimerkiksi kävelemällä suoraan koiraa kohti, tuijottamalla koiraa, taputtamalla koiraa pään päälle ja näyttämällä koiralle hampaitaan (hymyilemällä).