Koppi

Koiran koko ratkaisee kopin mitat. Koiran on mahduttava helposti seisomaan ja olemaan makuullaan kopin sisällä. Koppiin on myös hyvä tehdä ikkuna, josta koira voi tarkkailla.

Riippuen siitä pidetäänkö koiraa myös talviaikaan kopissa, on hyvä tehdä lämpöeristys huolellisesti. Samoin mitatessa ottaa huomioon mahdollisten lämmikkeiden ja pehmusteiden viemä tila. Koppeihin on saatavana erilaisia lämmittimiä, kuten lämpölamppuja. Lämmittimiin kannattaa tutustua huolellisesti ja selvittää myös myyjälle millaisessa tilassa lämmitintä käytetään.

Kaksiosainen koppi on lämmön pysymisen kannalta edullisempi, kuin yksihuoneinen. Kopin eteisen ja makuutilan ovet eivät saisi olla suorassa linjassa keskenään, ettei tuuli puhalla suoraan koppiin. Oviaukkoon voi ripustaa esim. kankaan tai läpinäkyvän muovin.

Kopin katto on hyvä olla avattava. Katto voidaan joko saranoida tai tehdä siitä kokonaan poi nostettava. Koppi on helpompi siivota, kun katto on erillinen.

Kattomateriaalina huopa on paras. Peltikatto on sateella liian äänekäs.

Kopin mallia suunniteltaessa tulee huomioida myös, että useat koirat viihtyvät kopin katolla. Täysin suoraa ”laatikkomaista” kattoa ei kannata tehdä. Loivasti viistoon rakennetulta katolta sadavesi valuu pois.

Terassi antaa koiralle lisätilaa ja katon yltäessä terassin ylle koira voi huonollakin ilmalla oleskella siinä.

Terassille tai eteiseen on hyvä rakentaa ruokinta-astioille tukeva teline.

Kopin pehmikkeinä voi käyttää; mattoa, villahuopaa tai muuta kangasta. Joskus käytetään myös olkia. Kangasta ei kannata kiinnittää tiukasti kopin rakenteisiin, sillä todennäköisesti ”vuodettaan sijaava” koira repii sen irti.