Yleisillä paikoilla koiran kanssa

Koiraa ei saa pitää irrallaan yleisillä paikoilla; laki kieltää sen. Koiraa ulkoiluttavan tulisi myös huolehtia koiransa ulosteiden keräämisestä. Lenkille onkin helppo ottaa mukaan muovipussi ja pieni muovilapio keräämistä varten. nykyisin roska-astioita on melko tiheään teiden varsilla taajama-alueilla, joten pussi on vaivatonta kuljettaa roskikseen.

Taluttimen kanssa on syytä olla tarkkana, etenkin, jos käytetään flexsiä eli talutinta, jossa on kelautuva nauha. Koira saattaa rynnätä esim. pyöräilijän perään ja aiheuttaa vaaratilanteen, ellei taluttaja saa pidettyä talutinta tarpeeksi lyhyenä. Flexin toimivuus on syytä tarkastaa ennen tielle lähtöä ja käyttö opetella huolellisesti. Tavallinen talutin on paras väline, jos lapsi vie koiran ulkoilemaan. Koiran hallinta on helpompaa ns. kiinteällä taluttimella.

Hyvin koulutetun koiran kanssa on mukava kulkea.

Joissakin kunnissa on yleisiä koirapuistoja; aidattuja alueita, jonne koiran voi päästää juoksemaan vapaana. Mikäli koira päästetään puistoon, rokotusten on syytä olla kunnossa. Eläintä ei saa jättää ilman valvontaa yleiseen puistoon.

Monet ihmiset pelkäävät koiria: koiraa ei saa päästää vieraan ihmisen lähelle, ellei asiasta sovita erikseen. Koirat ovat uteliaita ja mielellään käyvät nuuskimassa uusia tuoksuja. Sama pätee toisinkin päin; jos vieras koira on kytkettynä esim. kaupan eteen, sitä ei saa mennä silittämään ellei omistaja ole paikalla.

Mikäli käy niin, että koirat alkavat tapella keskenään; väliin on syytä mennä varoen. Jos toinen koira on selkeästi voimakkaampi, heikompi yleensä alistuu ja tappelu päättyy. Tasaväkisten koirien erottaminen on hankalampaa. Mikäli koira ei tule toimeen muiden koirien kanssa ja tappeluita syntyy usein esim. koirapuistoissa; hyvä keino tappelun hillitsemiseen on vedellä täytetty suihkepullo. Sumuta vettä tappelijoiden kuonoille, mutta ole nopea, ettet itse saa naarmuja.

Kaikkein paras on tietysti, ettei ärhäkkää koiraa päästetä irralleen puistoon, jos muita on paikalla.

Rajussa yhteenotossa koiralle voi tulla haavoja, ne pitää puhdistaa huolellisesti. Tarvittaessa rokotusten voimassaolo tulee tarkistaa.