Mikä tehdä kun vaate tahraantuu?

Tahrat ovat aina ikäviä yllätyksiä, eikä niitä varten ole välttämättä aina heti saatavilla tahranpoistoainetta. Tällöin kannattaa ottaa käyttöön nippu arkielämän konsteja, joita on keksitty aina tarpeen vaatiessa ja jotka on hyviksi havaittu. On hyvä muistaa, että tahraantuneen vaatteen esikäsittely ei ole paikallaan ainoastaan tahranpoistoaineen puuttuessa, vaan se tulisi suorittaa jossain muodossa aina välittömästi tahran ilmaannuttua: kiinni kuivanut tahra on huomattavasti hankalampi puhdistettava kuin jo esikäsittelyä saanut lika.

Ruokatahroista etenkin marja-, hedelmä-, punaviini- ja teetahrat vaativat aina pikaisia toimenpiteitä, jotta tahra ei ehdi pinttyä kiinni ja värjätä kangasta. Hyvä apu näihin tahroihin löytyy tavallisesta astianpesuaineesta, jota kannattaa tiputtaa likaantuneen kohdan päälle ja antaa vaikuttaa hetki. Tämän jälkeen tahraa voi varovasti hangata ja huuhdella juoksevan veden alla. Kahvitahraan tepsii ensi hädässä pelkkä kylmä vesi, kun taas rasvaisemmat ruokatahrat, kuten jäätelö, kaakao ja öljyläikät tulee esikäsitellä nestemäisellä pesuaineella. Veri- ja punaviinitahroille voi alkajaisiksi ripotella myös suolaa, joka imee osan tahrasta pois; ripeätoiminen illallisvieras voi tiputtaa viinitahran päälle vaihtoehtoisesti kivennäisvettä.

Steariinin tippuessa pöytäliinalle nopeasta toiminnasta ei ole apua, vaan tahran annetaan ensin jähmettyä kunnolla, jotta poistaminen on helpompaa. Purukumiakaan ei kannata rynnätä poistamaan sellaisenaan, vaan järkevää on laittaa likaantunut kangas pakastimeen. Tämän jälkeen purukumin voi kätevästi raaputtaa pois.