Miten kodin saa siistiksi nopeasti?

Toisinaan koti on saatava sukkelasti siistiksi, kun kylään on tulossa vieraita: täydelliseen siivoukseen ei aina ole aikaa, etenkin jos kyseessä on yllätysvisiitti. Miten arkisesta kaaoksesta sitten saakaan loihdittua viihtyisän kodin, ja vielä ennätysajassa?

Turhat tavarat pois

Pikasiivouksen a ja o on suunnitelmallisuus ja vain olennaiseen keskittyminen: tee vain välttämättömin, ja jätä sivuseikat sikseen. Itseään (ja muita) voi ns. huijata myös monella tapaa siistin yleisvaikutelman saamiseksi, toisin sanoen pikasiivouksen perimmäinen tarkoitus ei ole saada aikaan putipuhdasta jälkeä, vaan antaa ainoastaan vaikutelma siististä kodista. Siivousenergia kannattaa suunnata vain niihin paikkoihin, joissa vieraat todennäköisesti käyvät vierailun aikana, eli olohuoneeseen, keittiöön ja/tai ruokailutilaan sekä wc:hen. Ensimmäinen askel pikasiivouksessa on tavaroiden raivaaminen lattioilta ja pöydiltä: kerätyt tavarat voi hyvällä omallatunnolla tunkea väliaikaisesti sängyn alle tai tilavaan komeroon ja järjestellä myöhemmin paikoilleen. Tavaroiden keruun jälkeen luodaan silmäys keittiöön: miltä näyttää tiskitilanne? Muutaman kipon ja lautasen voi piilottaa tiskialtaaseen, mutta suurempi tiskivuori kannattaa kiltisti järjestellä astianpesukoneeseen. Astianpesukoneen puuttuessa ja ajan ollessa todella vähissä tiskialtaan voi laskea täyteen vettä, laittaa joukkoon pesuainetta ja altaaseen voi upottaa koko tiskivuoren: näin tiskit ovat sievästi vaahdon peitossa ja täten pois näkyvistä.

Pinnat puhtaiksi

Kun häiritsevät tavarat on saatu pois näkyvistä, on aika keskittyä kodin puhtausilmeeseen. Wc:n ja lavuaarin saa pestyä nopeasti yleispuhdistusaineella; siivousliinalla voi samalla pyyhkäistä lopuksi pois enimmät pölykoirat vessan lattialta. Olohuoneen tummimmat tasot kannattaa käydä pyyhkäisemässä liinalla puhtaiksi, ja imuria on syytä näyttää ainakin suurimmalle olohuoneen matolle ja kulkureittien pölynurkille, keittiön murupesäkkeitä (ruokapöydän alusta, tiskialtaan ja jääkaapin edusta) unohtamatta. Lopuksi vielä haiseva roskapussi ulos, nopea tuuletus läpivedon avulla ja kas – koti näyttää juuri siivotulta. Jos aikaa jää, ovenkarmeja voi käydä pyyhkäisemässä raikkaantuoksuisella yleispuhdistusaineella: näin kotiin tulee juuri siivotun asunnon tuoksu.