Miten pitää yllä kodin kuntoa?

Palaneet lamput vaihdetaan uusiin samanlaisiin. Neuvoa voi kysyä rautakaupasta tai valaisinkaupasta. Esimerkiksi loisteputken mallin on oltava juuri oikea, tai se ei sovi keittiön tai kylpyhuoneen valaisimeen.

Jääkaappi puhdistetaan ainakin kerran vuodessa miedolla pesuaineliuoksella. Pakastin täytyy sulattaa, jos jäätä kertyy. Jos pakastin on lähes tyhjillään, pakasteita voi säilyttää joitakin tunteja tiiviisti pakattuina jääkaapissa, mutta täydessä käytössä oleva pakastin on parempi sulattaa talvella. Pakasteet säilyvät ulkona pakkasessa sen ajan, kun pakastin sulaa. Sulamista voi tehostaa laittamalla pakastimen sisälle vadillisen kuumaa vettä. Jos pakastin on tyhjillään, sitä ei tarvitse pitää päällä.

Keittiön kaapit tyhjennetään ja puhdistetaan. Samalla voi uudistaa järjestyksen toimivammaksi.

Jos kylpyhuoneen lattiakaivo ei vedä kunnolla, ritilä irrotetaan ja kaivosta poistetaan kumikäsineitä käyttäen sinne jääneet roskat. Ritilä ja reuna puhdistetaan joko desinfioivalla tai tavallisella pesuaineella. Jos taas pesuallas ei vedä, tukos on usein putken näkyvässä osassa. Taas suojakäsineitä käyttäen irrotetaan kierteellä kiinni olevat putket toisistaan. Tiivisteiden paikat kannattaa muistaa, että saa laitettua ne samalla tavalla takaisin. Putkesta saa yleensä vedettyä tukoksen pois. Jos tämä ei auta, täytyy kutsua putkimies.

Ilmanpoistoventtiileihin kerääntyy likaa ja pölyä, ja ne on hyvä puhdistaa silloin tällöin. Hyvällä likaa irrottavalla pesuaineella voi pyyhkiä irtoavat osat ja venttiilin suun. Kun keskiosa on kierretty takaisin paikoilleen, on asetus hyvä testata tavallisella A4-paperiarkilla: jos paperi pysyy hyvin poistoventtiilissä mutta imua ei ole liikaa, asetus on sopiva. Jos paperi putoaa, poisto on liian pieni.

Lukot ja saranat täytyy voidella tarvittaessa. Neuvoa voi kysyä rautakaupasta tai lukkosepän voi kutsua tekemään työn.

Ruuvit löystyvät käytössä, ja niitä pitää silloin tällöin kiristää. Jos oven kahva hölskyy, syy saattaa olla löystyneissä kiinnitysruuveissa.

Seinien paikkaamiseen, hiomiseen, maalaamiseen tai tapetoimiseen kannattaa kysyä ohjeita rautakaupasta tai maksaa ammattilaiselle työn tekemisestä.

Ikkunoiden peseminen on helppoa oikeilla välineillä. Korkeita ja hankalia ikkunoita varten voi hankkia jatkovarren, joka sopii pesusieneen ja kuivauslastaan. Kylmällä ilmalla pesuveden sekaan voi lisätä Lasolia.

Mattoja ja huonekaluja voi puhdistaa itse erilaisilla vaahdoilla. Vesipestävät matot voi puhdistaa painepesurilla. Kaikenlaiset matot ja painavat vuodevaatteet voi viedä palvelupesulaan. Mattoja ja vuodevaatteita voi käydä pesemässä ja kuivattamassa myös siihen erikoistuneissa itsepalvelupesuloissa.

Verhotkin keräävät pölyä, ja ne olisi hyvä pestä ainakin kerran vuodessa.

Jos säilytettävää tavaraa on paljon, kannattaa joskus varata kunnolla aikaa säilytysjärjestelmän suunnittelemiseen ja toteuttamiseen.