Miten ikkunat tulee pestä?

Kevätaurinko paljastaa usein likaiset ikkunat. Ikkunoidenpesussa on hyvä toimia järjestelmällisesti, jotta ikkunat eivät pesun jälkeen näyttäisi likaisemmilta kuin ennen pesua. Tärkeää on myös hyvät välineet.

Ikkunoidenpesuun tulee käyttää neutraaleja tai lievästi emäksisiä aineita. Lievä emäksisyys on hyväksi hieman likaisemmille ikkunoille. Ikkunanpesuun on olemassa erityisiä pesunesteitä, mutta myös tavallinen astianpesuaine on käyttökelpoista. Ikkunanpesuun on hyvä varata hyvät, varren päässä olevat pesusieni ja kuivauslasta. Hyvä lasta on erityisen tärkeä. Lisäksi tarvitaan puuvillarätti ikkunanpuitteiden pesuun ja lastan kuivaukseen sekä tarkoituksenmukainen vesiastia.

Suojaa lattia, mikäli peset ikkunoita sisällä seisten. Avaa monikerroksiset lasit avaajalla. Aloita pesu aina ikkunanpuitteiden pyyhkimisellä. Niistä lähtee yleensä eniten likaa. Pese koko lasi järjestelmällisesti sienellä. Jos ikkuna on erittäin iso, pese ja kuivaa ensin puoli ikkunaa, ettei toinen puoli ehdi kuivua ruman näköiseksi sillä välin. Kuivaa lastalla ylhäältä alaspäin tai vasemmalta oikealle. Kuivaa lastaa välillä puuvillarätillä, kuivaa lopuksi myös ikkunan nurkat. Isot ikkunat voi kuivata myös etenemällä jatkuvalla liikkeellä edestakaisin reunasta reunaan.

Ennen monikerroslasien sulkemista tarkista, ettei ikkunaan ole jäänyt raitoja pesun jäljiltä. Tämän jälkeen sulje ikkunat ennen kuin ikkunavälit ehtivät likaantua.