Mitä kuuluu vuosittaiseen kodinhoitoon?

Nuohous ja tulipesien tarkastus

Nuohoojan voi kutsua kotiin, jollei tämä käy oman aikataulunsa puitteissa vuosittain. Nuohooja puhdistaa ja tarkastaa tulipesät ja piiput ja huomioi mahdolliset huoltoa vaativat kohdat. Neuvoo mitä pitää tehdä tai kehen ottaa yhteyttä, vikojen korjaamiseksi.

Vesikaton tarkastus

Talon iästä riippuen vesikatto on hyvä tarkastaa muutamanvuoden välein tai vuosittain. Tarkistus kannattaa tehdä alkukesästä, jolloin mahdolliset huoltotyöt saadaan tehtyä ennen syksyä. Peltikaton kiinnitysruuvit tarkastetaan mahdollisten korroosiovaurioiden varalta, peltikate tarkastetaan mahdollisen maalauksen varalta. Jos maalaamiseen päädytään, ohjeet ja tarvikkeet löytyvät rautakaupasta.

Huopakatossa kiinnitetään huomiota saumojen kuntoon ja huovan mahdolliseen haurastumiseen. Tiilikate voidaan pestä, mikäli se on sammaloitunut pahoin. Tiilet voidaan irrottaa pesua ja huoltoa varten, jolloin rikkoontuneet tiilet vaihdetaan uusiin tai ne pestään paikoillaan tarkoitukseen kehitetyllä pesuaineella.

Rännien tyhjennys

Rännit on hyvä tyhjentää joka kevät. Syksyn ja talven aikana ränneihin kertyy puista varisseita lehtiä ja oksia. Tyhjennys tapahtuu helpoiten tikkailla seisten. Suurimmat roskat poistetaan käsin, lopuksi rännit huuhdotaan ja tutkitaan että alastuloputket ovat puhtaat.

Tiivisteiden tarkistus

Talven tullessa on hyvä käydä läpi ikkunoiden ja ovien tiivisteet. Jos tiivisteet ovat haurastuneet tai repeilleet, painuneet läjään ja menettäneet joustavuutensa, ne on syytä vaihtaa uusiin. Vaihtaminen sujuu näppärästi uusilla tiivistetarranauhoilla. Ensin poistetaan vanhat tiivisteet, pestään vanha liima ja lika pois ja asetetaan tiiviste omalla teippiliimalla paikoilleen. Hyväkuntoiset tiivisteet säästävät suoraan lämmityskuluja, estävät vedontunteen huoneissa ja parantavat näin asumisviihtyvyyttä.