Miten pyykit tulee pestä ja kuivata?

Pesupussia kannattaa käyttää esimerkiksi rintaliiveille, sukkahousuille, aroille pitsitekstiileille jne. Näin ne eivät takerru pesukoneen rakenteisiin pesun aikana. Käännä painokuviolla koristetut vaatteet nurinpäin pesun ajaksi. Vaatteiden väri säilyy yleensäkin kirkkaampana, kun pesee ne nurinpäin käännettynä. Valkoiset vaatteet voi valkaista silloin tällöin, mutta liian usein tehtynä valkaisu voi huonontaa tekstiilien laatua. Älä sekoita kirjo- ja valkopyykkiä, sillä valkoinen imee helposti väriä tai sävyjä värillisistä vaatteista.

Varmista aina ensin esimerkiksi villasta, onko se ylipäätään konepestävää. Suomen vesilaatu on niin pehmeää, että pesujauhetta ei tarvitse annostella paljon. Pesujauhetta saattaa muuten jäädä vaatteisiin ja pesukoneeseen. Tarkista ja tyhjennä taskut ennen pesua. Aroista vaatteista jopa saumat kannattaa putsata ennen koneeseen laittamista.

Kuivaa neuleet vaakatasossa. Värit eivät valu eikä paita veny. Ripusta vaatteet narulle vahvimmasta kohdasta, esimerkiksi saumoista, alahelmasta tai resorista. Ripusta pyykit narulle järjestelmällisesti: sukat pareittain, kaikki paidat peräkkäin jne. Se helpottaa vaatteiden keräämistä narulta.

Jos aiot mankeloida tai silittää pyykit, kerää tai ota ne kuivausrummusta hieman kosteana. Silittäminen on helpompaa, eikä vaatteita tarvitse kostuttaa uudelleen.

Jos värjäät vaatteita koneessa, ota huomioon, että väriä saattaa tarttua vielä seuraavaankin koneelliseen. Vältä siis valkoisia ja vaaleita sävyjä parissa seuraavassa pyykkikoneellisessa.