Mitä löytyy hyvästä kodinhoitohuoneesta?

Kodinhoitohuone on tila, jossa suoritetaan kaikki tai ainakin suurin osa kodin jokapäiväisestä vaatehuollosta. Tämän takia hyvä ja toimiva kodinhoitohuone pitää sisällään kaiken sen, mitä vaatteiden hoitoon tarvitaan sekä mahdollisuuksien mukaan runsaasti säilytystilaa. Kodinhoitohuoneessa voidaan hoitaa pyykinpesun lisäksi muita vaatteisiin liittyviä huoltotoimenpiteitä, kuten vaatteiden ompelua ja korjausta sekä ulkovaatteiden kuivausta.

Kodinhoitohuoneen kiistaton varuste on pyykinpesukone. Ainakin suuremmassa taloudessa erillinen kuivausrumpu helpottaa pyykkäystä, mutta tästäkin huolimatta on oltava ripustustilaa myös pyykin kuivatukselle, joka voi tapahtua joko kuivaustelineessä tai narulla. On mukavaa, jos kodinhoitohuoneeseen on sisäänkäynti suoraan pihalta: ulkoa tulijat pääsevät heti riisumaan märät vaatteensa kuivamaan, ja toisaalta pyykkääjä voi kesäisin kätevästi viedä pyykit ulos pihanarulle. Kodinhoitohuoneeseen pitäisi mahtua myös silityslauta ja mahdollisesti mankeli pyykin jälkikäsittelyä varten; kannattaa myös miettiä, voisiko liinavaatteita myös säilyttää huoneen kaapeissa. Huoneessa tulisi olla riittävästi työskentelytilaa etenkin tasojen korkeudella, jotta pyykin lajittelu, ripustus ja viikkaus voidaan suorittaa selkää rasittamatta.

Selkeät, helposti puhdistettavat pinnat ja hyvä valaistus helpottavat kodinhoitohuoneessa työskentelyä. Ensiarvoisen tärkeää hyvän ilmavaihdon lisäksi on se, että huoneen kalusteet ovat kosteuden kestäviä.