Miten allergiakodissa siivotaan?

Kodin siivouksen ja yleisen siisteyden merkitys korostuu etenkin silloin, kun perheessä on allergiasta kärsiviä. Allergiaa kotona voivat aiheuttaa eläinpöly, pölypunkkipöly sieni-itiöt, siitepöly ja tekstiilipöly. Myös ulkoa tulevat saasteet ja tupakansavu voivat saada aikaan allergisia oireita.

Punkeille kyytiä

Yleisin, joka kodista löytyvä allergian aiheuttaja on pölypunkki, joka viihtyy etenkin vuodevaatteissa. Tämän takia vuode tulee siivota säännöllisin väliajoin: patja, tyyny ja peitto on hyvä tuulettaa ja imuroida joka viikko; myös lakanat tulisi vaihtaa yhtä usein. Aina aamuisin vuode kannattaa jättää sijaamatta joksikin aikaa, jotta punkkien rakastama lämpö ja kosteus pääsevät haihtumaan kunnolla. Punkkien perusteellisempaan hävittämiseen siivoojalla on käytössään kaksi asetta: lämpö ja kylmyys. Punkit kuolevat 60 asteen pesussa, joten lakanat, peitto, sijauspatja ja tyyny on syytä pestä tässä pesulämpötilassa. Vuodevaatteita voidaan vaihtoehtoisesti pitää myös 60-asteisssa saunassa tunnin ajan, mikä myös tappaa punkit. Talvisin punkkikasvuston hävittää vuodevaatteiden tuuletus -18 asteen lämpötilassa 24 tunnin ajan. Jos pakkasmittari sattuu näyttämään -28 astetta, punkkien tappamiseksi riittää jo kuuden tunnin tuuletus. Sauna- ja pakkaskäsittelyjen jälkeen punkkipöly imuroidaan pois vuodevaatteista.

Säännöllisyys kunniaan

Allergiakodissa tulisi välttää massiivisia suursiivousoperaatioita, sillä ne ovat omiaan aiheuttamaan herkistyneelle allergiakohtauksen. Järkevää sen sijaan on pitää yllä päivittäin perussiisteyttä: tavarat pidetään omilla paikoillaan ja pölyjä pyyhitään tarvittaessa. Ainakin kerran viikossa on syytä perusteellisempaan siivoukseen, jolloin imuroidaan patjat, tuuletetaan petivaatteet ja pyyhitään lattia sekä muut pinnat tarpeeksi nihkeällä siivousliinalla. Pari kertaa vuodessa on hyvä pyyhkiä pölystä myös seinät, katot ja kaapit. Siivousaineiksi kannattaa valita hajusteettomia ja neutraaleja liuoksia, jotka eivät ärsytä siivoojan ihoa ja hengitysteitä; tarpeeksi säännöllisesti tapahtuvaan puhdistukseen ei muutenkaan tarvita supertehokkaita aineita. Usein pelkkä vesi, pölyämätön siivousliina ja kumihanskat riittävät allergiakodin puhtaanapitoon. Jokapäiväistä elämää helpottaa hyvä pölynimuri tehokkaine poistoilmansuodatuksineen ja huolellinen tuuletus aina imuroinnin jälkeen.