Mitä hyötyä kodinhoitohuoneesta on?

Varsinkin lapsiperheissä olisi hyvä olla kodinhoitohuone eli joko huone tai nurkkaus, joka on suunniteltu niin, että siellä voi hoitaa pyykin silittämisen ja laskostamisen.

Varsinaisessa hyvin suunnitellussa kodinhoitohuoneessa on märkää kestävä lattia tai jopa lattiakaivo. Siellä voi pestä ja kuivata pyykit ja lajitella ne omiin paikkoihinsa odottamaan silittämistä tai korjaamista. Omakoti- tai rivitalossa kodinhoitohuone on parhaimmillaan varustettu omalla uloskäynnillä tai uloskäynnin yhteydessä, jolloin ulkoa tulevat koirat tai lapset voi kätevästi vaikka suihkuttaa ennen sisään asuntoon menemistä.

Pyykkikaapin kannattaa sijaita kodinhoitohuoneessa. Jos pyykki lajitellaan jo kaappiin laitettaessa valmiiksi koreihin, pyykinpesu ei ole kovin vaivalloista. Kuivausrumpu tekee pyyhkeistä ihanan ilmavia ja on tarpeen joitakin vaatteita kuivatessa. Kuivauskaappi voi kuitenkin olla monipuolisempi hankinta. Sitä voi käyttää myös pyykkitelineenä. Jos pyykille tarvitaan erikseen kuivaustelineitä, omakoti- ja rivitalossa ne kannattaa sijoittaa ulos. Kosteus ei tee hyvää talon rakenteille, ja siksi pyykkiä ei kannata kuivata sisätiloissa kuin vähän kerrallaan. Kodinhoitohuoneen seinään kannattaa kiinnittää kokoon menevä kuivausteline.

Silityslautakin voi olla kiinteää, esiin taitettavaa mallia tai muuten näppärästi esiin otettava, riittävän tukeva lauta. Kodinhoitohuoneessa kannattaa olla vesipiste siivoamisen helpottamiseksi ja käsin pestävää pyykkiä varten. Kaikkea tarvittavaa varten pitää olla omat kaapit, laatikot tai hyllyt. Älä kuitenkaan säilytä kodinhoitohuoneessa sellaista, mikä ei sinne kuulu. Jos kodinhoitohuone on riittävän tilava ja valoisa, myös ompelutyöt voi kätevästi suorittaa siellä. Kiinnitä huomiota hyvään valaistukseen myös ilman päivänvaloa.

Pienessäkin asunnossa kannattaa varata erikseen tilaa silittämistä tai korjaamista odottavaa pyykkiä varten. Ehkä jostain kaapista tai hyllystä löytyisi hyvä paikka. Tavaroita on hyvä lajitella erilaisiin koreihin. Rautakaupasta tai sisustusliikkeestä voi löytyä juuri sopiva ratkaisu.