Kuinka saavuttaa päämäärä välitavoite kerrallaan?

Älä suunnittele hienoja kaavioita siitä, kuinka parannat elämääsi. Valitse tässä ja nyt kaksi asiaa jotka haluat laittaa järjestykseen nyt heti. Haluatko esimerkiksi kohottaa kuntoasi ja parantaa parisuhdettasi? Muutokset ovat mahdollisia päättämällä ja toimimalla päivittäin tuota tavoitetta kohti. Ajatus on ensimmäinen aamulla ja viimeinen illalla. Valitse jokaisessa hetkessä pienissä asioissa hyvän kunnon puolesta. Ota karkkihyllyltä rasia salmiakkia, pussi lakua, mitä tahansa muuta kuin se neljänneskilon suklaalevy. Illalla kun perhe majoittuu tv:n ääreen, lähde puolen tunnin iltakävelylle.

Kuinka sitten parantaa parisuhdetta? Ihan samoin kuin aiemmassa esimerkissä, tärkeintä on sanoa itselleen joka aamu ja joka ilta: ”Haluan parantaa tätä suhdetta.” Mieti mikä suhteessa kaipaa korjausta. Oletteko liian vähän yhdessä? Onko kiire vienyt keskusteluhalun? Parisuhdeoppaissa on paljon neuvoja kuinka keskustella, jotta lähentyisi puolison kanssa. Mutta entä jos puoliso ei kuuntele? Yksin luettunakin oppaista on hyötyä, sillä siten näet, ettet ole yksin ja ainoa suhteessa kipuileva. Keskustelu on tärkeää, mutta jos keskusteluista kehkeytyy aina uusia riitoja, kannattaa opetella olemaan yhdessä ihan hiljaa. Hyvää hiljaisuutta voi harjoittaa saunassa, autossa tai kävelyllä.

Tärkeintä matkalla tavoitteeseen on pitää päämäärä mielessä ja nauttia matkasta. Sopivat välitavoitteet auttavat näkemään edistymisen. Jos haluat pudottaa painoa kaksikymmentä, kolmekymmentä kiloa, lopullinen tavoite tuntuu saavuttamattomalta. Jaa tavoite pieniin osasiin: pudota painoa kolmen kilon erissä. Palkitse itsesi jokaisen minitavoitteen saavutettuasi.

Jos haluat juosta maratonin, harjoittele säännöllisesti. Seuraa edistymistäsi ja palkitse itsesi aina kun uusi välitavoite - esim. 10 km yhtämittaista juoksua - on saavutettu. Jos haluat kirjoittaa kirjan, laita määräajaksi kaksi vuotta ja välitavoitteet joka kuukaudelle - esim. aiheen valinta, taustatyö/materiaalin keruu, aihe ja juoni tiiviisti kerrottuna. Tämän jälkeen kirjoitat luvun kuukaudessa. Päivittäin voit kirjata ylös mieleen tulevia ideoita ja viikoittain löydät muutaman pidemmän tuokion, jolloin voit kirjoittaa nuo kerätyt ideat puhtaaksi. Kahden vuoden kuluttua sinulla on kirjoittamasi kirja. Jos kustantaja ei huoli sitä, voit painattaa sen omakustanteena läheisillesi.