Miksi riittävä lepo on niin tärkeää?

Väsyttääkö? Lepäätkö tarpeeksi? Eikö lepääminen poista väsymystä? Ihminen tarvitsee lepoa, kuten monipuolista rasitustakin, sopivassa suhteessa voidakseen hyvin. Lepääminen palauttaa ehtyneet voimat. Kukaan ei voi ajatella toimivansa viikon rasituksessa ilman lepoa. Stressi on seurausta siitä, että unohtaa nauttia levosta - ei osaa levätessään heittää irti suorittamispaineista. Tuntuu kuin koko viikko, mahdollisesti kuukausi on täynnä vain suorituksia toistensa perään.

Stressaantuneena saatat herätä väsyneempänä kuin mitä olit nukkumaan mennessä. Miten sitten nukkua ja levätä niin, että voimat todella palautuisivat. Nuku raittiissa huoneessa, tuuleta huone hyvin, nuku mahdollisesti ikkuna auki. Vaihda vuodetekstiilit riittävän usein. Tuuleta vuodevaatteet tarvittaessa. Jos palelet, lisää toinen peite, älä nosta huoneen lämpötilaa. Sopiva lämpötila on 18-20-astetta. Mene nukkumaan ajoissa, uni ennen puolta yötä on tutkitusti rentouttavampaa kuin aamuyön tunneilla nukuttu uni. Unentarve vaihtelee 6-8 tuntiin. Kesällä useimmat tarvitsevat unta vähemmän kuin talvella.

Jos unensaanti on vaikeaa, kokeile käydä rauhallisella kävelylenkillä ennen nukkumaan menoa. Kävelyllä hengitä rauhallisesti, tyhjennä mielesi päivän tapahtumista ja päätä, ettet ajattele töitä ennen kuin astut työpaikallesi. Vain harvoin huolien märehtimisestä on hyötyä. Useimmiten käy niin, että kun päästää irti ajatusten kehästä, antaa aivojen levätä, löytyvät vastaukset vaikeisiin kysymyksiin kuin vahingossa. Nukkumaan menoon kannattaa kehittää toistuvat rituaalit. Erityisen tärkeitä rituaalit ovat lapsille, joilla on nukahtamisvaikeuksia. Tee ilta-askareet aina samassa järjestyksessä, niin mielesi oppii liittämään nuo askareet unentuloon. Sammuta kaikki valot, sulje verhot huolella. Vain täysin pimeä huone luo ihanteelliset olosuhteet unen tulolle.

Keskity työskennellessäsi täydellisesti siihen, mitä kulloinkin teet. Älä häiritse mieltä muilla ajatuksilla. Kun on tauon aika, siirrä ajatukset pois työstä. Opeta aivoille helppo siirtymäriitti, jolla pääset irti työstä kahvitauon tai ruokatunnin ajaksi. Hyräile lempikappalettasi, laita kahvihuoneeseen tai työpöytäsi lähelle kuva johon voit keskittyä tuon tauon ajan. Kuvan ei tarvitse esittää lastasi, miestäsi tai vaimoasi. Kuva voi olla lehdestä leikattu maisema, joka siirtää ajatuksesi unelmaan tai muistoon.

Jaksota työ ja lepo. Jokaisen tunnin työskenneltyäsi pidä mikrotauko. Venyttele, nouse ylös, hengitä syvään. Lepää kokonainen minuutti tai kaksi. Työtehosi tuon mikrotauon jälkeen kyllä korvaa menetetyn ajan.