Miten voittaa väsymys?

Väsymyksen taustalla saattaa olla monta tekijää, ja pahimmillaan se huonontaa oleellisesti elämänlaatua.

Yleissairauksiin tai esim. lääkkeiden sivuvaikutuksena esiintyvään väsymykseen tai masennukseen liittyvään väsymykseen ei tässä keskitytä, vaan pyrkimyksenä on antaa yleispäteviä neuvoja etenkin huonon yleiskunnon seurauksena esiintyvään väsymykseen.

  1. Säännöllinen liikunta auttaa parantamaan vastustuskykyä. Se vaikuttaa myös vireystasoon. Liikunta vapauttaa endorfiinia, elimistön ”mielihyvähormonia”, joka antaa hyvän olon ja onnellisuuden tunteen.
  2. Rentoutuminen on tärkeää. Erilaiset harrastukset, hyvä kirja, lämmin vaahtokylpy, saunominen ja musiikin kuuntelu ovat vain murto-osa hyviksi havaituista rentoutumiskeinoista.
  3. Syö monipuolista ja tasapainoista ruokaa. Monipuolinen ravinto koostuu kaikista ruoka-aineryhmistä: liha- ja rasvavalmisteista sekä maito-, vihannes-, vilja-, hedelmä- ja marjatuotteista. Varmista kuitujen, vitamiinien, energian ja kivennäisaineiden riittävä saanti. Pidä elimistön sokeritasapaino hyvänä syömällä usein ja vähän.
  4. Ole itsellesi armollinen: anna itsellesi lupa tehdä myös mukavia asioita, vaikka työpöydällä olisikin iso pino tehtäviä odottamassa ja koti siivoamatta.
  5. Pyri olemaan joka päivä ainakin jonkin aikaa ulkona valoisaan aikaan.
  6. Nuku tarpeeksi. Pidä säännöllinen rytmi ja makuuhuone viileänä. Eristä makuuhuoneen ympäristö äänistä ja pidä makuuhuone mahdollisimman pimeänä.
  7. Pysy loitolla viruksista. Pese kädet saippualla mahdollisimman usein.