Miten puhdistan elimistöä terveellisen ravinnon avulla?

Puhdistuskuurit ovat väliaikaisia kevennettyjä versioita terveysruokavalioista tai paaston tilalle sopivia vaihtoehtoisia menetelmiä puhdistaa elimistöä kuona-aineista sekä lisätä elinvoimaa ja terveyttä. Erilaisia puhdistavia ruokavalioita on lanseerattu vuosien saatossa lukuisia ja monet puhdistuskuurit muistuttavatkin paljon toisiaan kantaen ainoastaan jonkin eri ”terveysgurun” nimeä. Yhteisiä piirteitä elimistöä puhdistaville ruokavalioille ovat yleensä:

  • nautintoaineiden kuten alkoholin, tupakan, kahvin, mustan teen yms. välttäminen
  • raffinoitujen ruoka-aineiden eli valkoisen viljan, sokerin ja teollisesti käsiteltyjen, lisäainepitoisten ruokien välttäminen eli pitäytyminen luonnollisessa ja kokonaisessa ruoassa, joka on valmistettu teollisesti jalostamattomista aineksista
  • eläinkunnantuotteiden välttäminen tai rajoittaminen
  • ruokavalion painottaminen vihanneksiin ja hedelmiin
  • rasvan vähentäminen ja ruoanvalmistus ilman rasvassa paistamista
  • terveellisinä ja terapeuttisina pidettyjen ruoka-aineiden syömisen korostus (mitä ruoka-ainetta painotetaan vaihtelee dieettikohtaisesti)
Nämä ruokavalioperiaatteet vähentävät maksan, munuaisten ja imunestejärjestelmän ylirasittumista, jolloin nämä kuona-aineiden ensijaisesta poistosta vastuussa olevat elimet voivat suoriutua paremmin tehtävistään.

Esimerkkejä puhdistusruokavalioista

=

Fit for life ja Fitonics

=

Harvey ja Marilyn Diamond kehittivät kuuluisan ´Fit for life´ -ruokavalion jonka Marilyn vuosia myöhemmin julkaisi paranneltuna ja uudistettuna versiona Donald Burton Schnellin kanssa kirjassa ´Fitonics´. Fit for lifen ruokien oikean yhdistelyn periaate ei ole uusi keksintö, sillä tohtori Hay oli ensimmäinen joka aiheesta kirjoitti. Myös tiibetiläisten luostareiden munkit ovat noudattaneet kautta aikojen tiukkoja ruoka-aineiden yhdistelysääntöjä.

Ruokien yhdistelyn pääperiaatteena on proteiinin ja hiilihydraatin syöminen eri aterioilla mahdollisimman tehokkaan ruuansulatuksen saavuttamiseksi sekä ruokavalion painottaminen tuoreisiin vihanneksiin ja hedelmiin, jotta saataisiin paljon elinvoimaa lisääviä entsyymejä sekä parannettaisiin elimistö happo-emästasapainoa. Lääkärit tai ravitsemusterapeutit eivät usko Fit for lifen toimivuuteen, sillä tämänkaltainen ruokavalio on heidän mielestään täysin hyödytön lääketieteen ruuansulatuskanavan toimintaa koskevien faktojen valossa. Joitain pienimuotoisia tutkimuksia ruokien yhdistelystä on kuitenkin tehty ja tulokset ovat olleet yhdistelyteoriaa tukevia, mutta julkista huomiota nämä tutkimukset eivät ole saaneet. Tieteellisen näytön vähyydestä huolimatta ovat useat ruoansulatushäiriöistä kärsivät ihmiset kokeneet yhdistelysääntöjen noudattamisen tehokkaaksi keinoksi helpottaa vaivojaani.

Vogelin Vitaalikuuri

A.Vogel on kehittänyt paastolle vaihtoehtoisen elimistön kuonaa poistavan vitaalikuurin, jonka aikana käytetään erilaisia puhdistavia ja hoitavia yrttivalmisteita, juodaan sokeroimattomia hedelmä- ja marjamehuja, yrttiteetä sekä syödään kevyesti täysjyväriisiä ja tuoreita sekä höyrytettyjä kasviksia. Kuuri kestää viisi päivää ja on hyvä vaihtoehto paastolle.

Elävä ravinto

Elävän ravinnon pääperiaate on ruoanvalmistus ilman kuumentamista, jolloin ruokien entsyymit eivät kuole ja ruoansulatusjärjestelmä ei rasitu ruoan sulattamisessa. Elävä ravinto eroaa raakaravinnosta siinä mielessä, että elävän ravinnon ateriat valmistetaan helpommin sulavaan ja ravintorikkaaseen muotoon liottamalla, idättämällä, hapattamalla ja hienontamalla. Vehnänorasmehu, joka on elävän ravinnon noudattajien tehojuoma, on todella tehokas elimistön puhdistuksessa ja parantamisessa (ellei potilas kärsi todella huonossa kunnossa olevasta suolistosta, joka ei pysty käsittelemään näin suurta määrää raakaravintoa). Elävän ravinnon noudattajat välttävät myös tyypillisiä nautintoaineita sekä muita elimistöä rasittavia aineita kuten sokeria, suolaa ja voimakkaita mausteita.