Miten irrottautua kiireestä?

Onko sinulla ikuinen kiire? Eivätkö vuorokauden tunnit riitä? Mistä lisää aikaa niille asioille, joita haluat, muttet koskaan tunnu ehtivän tehdä?

Vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Jakamalla nuo tunnit järkevästi ehdit kyllä tehdä kaiken mitä haluat. Kiire on usein seurausta vääristä valinnoista, siitä että annat toisten tuhlata aikaasi. Aika on ihmisen keksimä mittayksikkö. Jos ihmiseltä riistetään mahdollisuus kontrolloida ajan kulumista, vuorokausirytmi alkaa muuttua. Harvoilla ihmisillä vuorokautinen unen tarve ja virkeysjaksot ovat säännöllisiä. Yleisempää on että ihminen nukkuu toisina öinä vähemmän, toisinaan enemmän, riippuen siitä kuinka paljon valveilla olo on rasittanut mieltä ja kehoa.

Kun ihminen seuraa kelloa, alkaa tapahtua hassuja. Tuntuu kuin aika kuluisi nopeammin vain siksi että ajan liikkeen näkee viisareiden värähdellessä. Entä jos tekisit töitä täysipainoisesti sen ajan kun olet työssä? Sano työkavereille, ettet ehdi jutella tai jutellaan kahvilla. Keskity työhösi täysillä ja saat enemmän aikaan. Entä jos teet töitä tietokonepäätteellä. Oletko mitannut kauanko aikaa kuluu sivujen latautumiseen? Voisiko nuo minihetket käyttää hyödyksi? Kun aamulla odotat koneen aukeamista, älä istu pöytäsi ääreen. Jää seisomaan. Järjestä pöytäsi, kerää kaikki turha silmiesi edestä häiritsemästä. Käytä tyhjät tuokiot hyödyksi, minuutissa ehdit järjestää tulevan tunnin ohjelman mielessäsi.

Luovu turhasta. Harrastatko jotain vain siksi, että sinun kuuluu harrastaa tuota lajia? Sulkapalloa, sählyä, joogaa. Haluatko todella jatkaa harrastusta? Saatko siitä mielihyvää, jota etsit? Jos vastaat myöntävästi, jatka harrastusta. Jos harrastus on enemmän väkinäistä, luovu siitä. Sinulla on oikeus ja velvollisuus tehdä vain ja ainoastaan sitä, mistä nautit niinä hetkinä, jotka olet itsellesi varannut.

Kun kiire uhkaa musertaa, pysähdy. Istu alas, hengitä rauhallisesti ja rentoudu. Kiireessä aivot lakkaavat toimimasta tai antavat huonoja vastauksia ongelmaasi. Pysähdy. Aina on aikaa pysähtyä minuutiksi tai kahdeksi. Sulje silmät, hengitä rauhallisesti ja muodosta ongelmasta järkevä ymmärrettävä kysymys. Esimerkiksi: mitä minun on tehtävä jotta tämä tilanne laukeaa? Voinko tehdä jotain toisin? Yritä päästä irti siitä hetkestä, katso ongelmaa laajasti. Miltä ongelma näyttää vuoden kuluttua? Miltä ongelma näyttäisi katsottuna maailmanhistorian näkökulmasta? Varmaan aika vähäiseltä. Kun mielesi tyyntyy, aivoille jää paremmin aikaa keksiä parempia ongelmanratkaisuehdotuksia.

Vuorokaudessa on 24 tuntia. Viikossa on 168 tuntia. Jos työhön kuluu kymmenen tuntia arkipäivisin ja nukut kahdeksantuntia yössä, viikossa on jäljellä 62 tuntia jotka voit käyttää itse vallitsemallasi tavalla. Vaikka sinulla on perhe, harrastuksia, ehkä vastuutehtäviä vapaa-aikanasi, sinulla on myös aikaa itsellesi.