Tunteisiin vetoava ja kerronnallisesti selkeä tarina

Valtavirtaelokuvissa olennaisinta on kerronnan selkeys, tunteisiin vetoaminen ja mielenkiintoinen tarina. Kerronta on tietoisesti tehty erittäin ”läpinäkyväksi”, jolloin katsoja pysyy elokuvassa vaivatta mukana ja pystyy jopa ennakoimaan, mitä seuraavaksi elokuvassa tulee tapahtumaan aikaisempien elokuvakokemustensa nojalla. Perinteinen kerronnan tapa etenee alun esittelyn kautta tarinan syventämiseen, muutamiin katsojaa rauhoitteleviin jaksoihin ja lopun jännityksen huipennukseen, tarinan sulkeumaan.

Valtavirtaelokuva ei välttämättä yllä suuriin esteettisiin kokonaisuuksiin ja usein jättää täyttämättä katsojien vaatimuksen realistisuudesta. Taiteellisuuden ja realistisuuden kustannuksella luodaan elokuvaa, jossa katsoja pääsee toteuttamaan niin päiväunifantasioitaan, sankariunelmiaan tai vain heittämään ”aivot narikkaan” eli katsomaan sisällöllisesti ”kevyen” elokuvan kevyessä mielentilassa. Valtavirtaelokuvan kerronnalla pyritään kosiskelemaan niin mies-kuin naiskatsojia samanaikaisesti; poikkeuksen muodostavat naisille suunnatut elokuvagenret kuten rakkauskomediat ja miehille suunnatut toimintaelokuvat.

Valtavirtaelokuvat ovat elokuvamaailman voittajia kun mitataan sitä, millaisella elokuvakerronnan muodolla tuotetaan eniten elokuvia. Voitto on ylivoimainen, ja katsojien valinnat vaikuttavat osalta siihen, mikä on valtavirtaa ja millainen on hyvän valtavirtaelokuvan resepti.