Milloin ja miten istutan huonekasveja uudelleen?

Kaikkiin huonekasveihin täytyy jossain vaiheessa vaihtaa uusi multa. Kasvin juuret kasvavat ja tarvitsevat ympärilleen lisää multaa, josta saavat ravinteita. Yleensä kasvit kannattaa uudelleen istuttaa kerran vuodessa, mutta jotkin kasvit viihtyvät samassa mullassa kaksikin vuotta, jos ruukku on tarpeeksi suuri ja siihen on mahdollisuus hiukan lisätä multaa. Keväällä maaliskuussa kasvien lepokausi on ohi ja silloin on paras ajankohta suorittaa uudelleenistutus.

 1. Valitse kasville aikaisempaa isompi ruukku.
 2. Jos valitset uuden saviruukun, liota sitä vedessä ennen istutusta noin kaksi tuntia.
 3. Pese aikaisemmin käytössä olleet ruukut huolellisesti lämpimällä vedellä, jotta mahdolliset kasvisairaudet eivät leviäisi.
 4. Sekoita tavalliseen kukkamultaan hiekkaa, turvetta, soraa, savea tai puuhiiltä, sen mukaan millaisesta kasvista on kysymys.
 5. Kasvit, jotka ovat kasvaneet suuriksi, voit jakaa sivuversoista useampaan ruukkuun.
 6. Nosta kasvi juuripaakkuineen varovasti ruukustaan ja irrota multa juurien ympäriltä ja väleistä. Jos kasvi on piikkinen kaktus, voit kietoa varren ympärille kankaisen rievun, josta saat kiertämällä käsikahvan, minkä avulla saa kasvin irrotettua ruukusta.
 7. Leikkaa kuolleet, kuivettuneet juuret pois, mutta varo vahingoittamasta terveitä juurenosia.
 8. Laita ruukun pohjalle soraa tai ruukun palasia ja hiukan multaa.
 9. Kastele multa ja aseta kasvi keskelle ruukkua ja mahdollisimman suoraan.
 10. Lisää multaa ruukkuun joka puolelle, vähän kerrallaan ja naputtele varovasti ruukkua, jotta multa menisi juurien väliin.
 11. Painele viimeinen pintakerros tasaisesti ruukkuun, mutta ei liian tiukalle.
 12. Kastele ja vie ruukku varjoisaan paikkaan hetkeksi aikaa totuttelemaan uuteen kasvualustaan.