Miten saada ikkunalaudoille kukkaloistoa ympäri vuoden?

Monien mielestä huonekasvi ei ole mikään, jollei se kuki. Ainakin kerran vuodessa tai edes joskus. Mutta vielä parempi olisi, jos se kukkisi vuoden ympäri. Sellaisia kukkia ei kuitenkaan ole, jotka jaksaisivat kukkia tauotta vuoden ympäri ikkunalaudallamme, mutta toki on monia, jotka kukkivat hyvin pitkään.

Ruukkukasveilla on jokaisella tietty lepo- ja kasvukausirytmi. Useimmat kasvit lepäävät talven pimeimmän ajan, toiset kasvit kukkivat sen sijaan nimenomaan silloin. Jotkut kasvit voivat kukkia melkein mihin vuodenaikaan tahansa ja pitävät sitten sen jälkeen lepotauon.

Kauniita kevään ja kesän kukkijoita ovat mm. gloksinia (Sinningia), mustanmerenruusu (Achimenes) soilikki (Streptocarpus) ja kuparilehti (Episcia cupreata). Gloksinialla on mukula, josta keväällä kasvavat vahvat pehmeälehtiset varret ja niihin komeat suppilonmalliset kukat. Kukinnan jälkeen varret kuihtuvat ja mukula vetäytyy talvilepoon ja sen voi säilyttää kuivana talven yli vaikkapa ihan huoneenlämmössä. Keväällä aloitetaan taas kastelu ja kasvi kasvaa yleensä kastelulla ja lannoituksella uudelleen kukkivaksi. Mustanmerenruusut lähtevät keväällä kasvuun ns. ”kävyistä” eli maanalaisista juurakon pätkistä, kukkivat kesällä runsaasti ja syksyllä maanpäälliset versot kuihtuvat taas.

Sekä soilikki että kuparilehti ovat molemmat pehmeälehtisiä ja kauniskukkaisia. Kumpikin kukkii runsaasti ja pitkään, soilikki sinisin, punaisin tai valkoisin kellomaisin kukin, köynnöstävä ja hopealehtinen kuparilehti oranssinpunaisin pienin kukin.

Ihmeköynnös eli bougainvillea (Bougainvillea) on köynnös, joka kukkii usein ylenpalttisen runsaasti keväästä syksyyn. Tällöin se vaatii paljon vettä ja lannoitusta. Myös kohtalonköynnös (Clerodendrum thomsoniae) on runsaskukkainen köynnös. Se ei siedä liiallista kuivuutta, eikä myöskään liikaa auringonpaahdetta. Kiinanruusu (Hibiscus rosa-sinensis) kasvaa hyvin viihtyessään kotioloissakin pensaaksi. Se tarvitsee hyvin valoisan kasvupaikan ja paljon vettä. Hyvin hoidettuna se palkitsee hoitajansa upein kerratuin tai yksinkertaisin kukin.

Talviaikaan kukkivia kasveja ovat mm. joulu- ja marraskuunkaktukset, amaryllikset, ruellia (Dipteracanthus makoyanus) ja syklaami (Cyclamen persicum). Ruellia on kirjavalehtinen rentovartinen kasvi, jonka kirsikanpunaiset kukat ilmestyvät yleensä marraskuussa, mutta saattaa se kukkia muuhunkin aikaan vuodesta. Syklaami on mukulakasvi, jonka kukittaminen uudelleen kerran kukittuaan on usein vaikeaa.