Mitä kasveja asettaa aurinkoiselle ikkunalle?

Ei ole olemassa montaakaan kasvia, jotka viihtyisivät varjostamattomalla eteläikkunalla kesäkuumalla. Pahimman suoran auringonpaahteen aikaan on melkein kaikille kasveille tarpeen jonkinlainen varjostus, joko kaihdin ikkunassa tai muu vastaava. Erityisesti kasvien juuret kärsivät aurinkoisella ikkunalla korkeasta lämmöstä ruukun sisällä. Tätä kärsimystä helpottaa, jos sijoittaa kasvien ruukkujen päälle tilavat suojusruukut.

Kukkivista kasveista tavallinen pelargoniamme (Pelargonium) rakastaa suoraa auringonvaloa, samoin kuin mm. oleanteri (Nerium oleander), ihmepensas eli bougainvillea ja onnenapila (Oxalis deppei). Oleanterilla on tuoksuvat valkoiset tai punaiset kukat. Ei sen eikä myöskään ihmeköynnöksen kasvualusta saisi koskaan kuivua, joten kuumimpaan aikaan niitä molempia pitää muistaa kastella tarpeeksi. Hyvin viihtyessään ihmeköynnös voi kukkia koko kesän voimakkaan punaisilla kukilla. Oikeastaan punainen väri tulee kukkien suojuslehdistä, joitten keskellä ovat varsinaiset pienet ja vaatimattomat, yleensä valkoiset kukat. Onnenapila kasvatetaan juurimukuloista. Syksyllä kasvi kuihtuu ja se säilytetään kuivana talven yli.

Myös sitrushedelmät pitävät auringosta. Esimerkiksi appelsiininsiemenistä voi kasvattaa kauniin, kiiltävälehtisen ja kookkaan pensaan, joka hyvällä onnella voi kukkia tuoksuvin valkoisin kukin. Viherkasveista aurinkoisimmalla paikalla viihtyvät jukkapalmu (Yucca) ja pullopuu (Brachychiton rupestris). Pullopuulla on eriskummallisen näköinen pullomainen runko, joka toimii kasvin vesivarastona. Sitä kastellaan hyvin niukasti.

Luonnollisesti aurinkoisella ikkunalaudalla viihtyvät kaktukset ja muut mehikasvit, jotka ovat alkuaan aavikkokasveja. Kaktukset ovat sopeutuneet kasvamaan lähes tulkoon mahdottomissa oloissa. Ne varastoivat runkoonsa vettä ja näillä varastoilla ne selviävät pitkien kuivien kausien yli. Kaktusten juuret ovat hyvin kehittyneet ja ne sijaitsevat maan pinnassa, jotta ne pystyisivät helposti ottamaan vastaan paljon vettä silloin harvoin kuin sitä aavikolla sadekausina tulee. Huonekasvina kasvavat kaktukset tarvitsevatkin kasvukauden aikana paljon vettä, talvella niitä ei sen sijaan saisi kastella lähestulkoon ollenkaan. Toisaalta mitä lämpimämmässä huoneessa ne talvella ovat, sitä enemmän ne vettä tarvitsevat.

Muita aurinkoisella ikkunalla viihtyviä mehikasveja ovat mm. tyräkit (Euphorbia) ja aaloet (Aloë). Tyräkeistä yleisimpiä ovat jopa kolmen metrin korkuiseksi kasvava pylvästyräkki (Euphorbia trigona) ja punakukkainen piikkikruunu (Euphorbia milii).