Miten hoitaa kasveja varjoisilla ikkunoilla?

Jos kodin ikkunat ovat pohjoiseen tai jos ikkunoita varjostavat suuret puut tai muut rakennukset, ei silti tarvitse luopua ajatuksesta täyttää ikkunalauta kukoistavilla huonekasveilla. Jos näissä olosuhteissa haluaa kasvattaa paljon valoa tarvitsevia kasveja, voi senkin saada nykypäivinä onnistumaan. Apuna ovat tällöin kasvilamput, joilla saa myös talven pimeyteen muutenkin lisävaloa sekä miellyttävää kodikkuutta. Erilaiset kasvivalot ovat siis mitä mainioin lisä sisustukseen.

Mikään kasvi ei selviä ikkunattomassa huoneessa ilman valoa. Jos tällaisessa huoneessa haluaa kasveja kasvattaa, on tällöin keinovalo välttämätön. Joskus voi olla vaikea arvioida, onko jokin ikkuna tai muu paikka liian varjoisa kasveille. Tällöin ei auta muu kuin kokeilla varjoisaan paikkaan tarkoitettujen kasvien kasvatusta ja jos ne alkavat näyttää valon puutteesta kärsiviltä, hankkia niille silloin lisävaloa kasvilampuilla. Perusohje on, että kirjavalehtiset huonekasvit tarvitsevat aina enemmän valoa kuin vastaavat pelkästään vihreät. Kirjavalehtinen kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) selviää kuitenkin melko heikossa valossa, mutta silloin sen lehdet muuttuvat lähes kokonaan vihreiksi.

Ilmeisesti yksi parhaista vähäisessä valossa viihtyvistä kasveista on viirivehka (Spatiphyllum wallisii). Se viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä ja kukkii valkoisin vehkaa muistuttavin kukin. Kaikkein pimeimmissä paikoissa se ei kuitenkaan kuki.

Tuonenkielo eli issikka (Aspidistra elatior) ja kodinonni (Soleirolia soleirolii). ovat helppoja pohjoisen ikkunan kasveja. Muita niiden seuraksi soveltuvia kasveja ovat mm. lohikäärmepuu (Dracaena), liuska-araalia (Schefflera arboricola) ja muratti (Hedera helix). Tuonenkielo voi olla pitkään unohdettuna pimeässä ja ilman vettä ja silti se selviää hengissä. Hyvässä hoidossa ja tasaisesti kasteltuna se on kaunis kasvi. Kodinonni, joka on kauneimmillaan kasvaessaan jalallisessa maljassa tai muulla korokkeella, ei koskaan viihdy pitkää aikaa auringossa. Lohikäärmepuu pitää korkeasta ilmankosteudesta. Muratti ei kestä kuivuutta, vaan vaatii tasaista kosteutta. Se viihtyy myös mieluummin viileässä kuin lämpimässä huoneessa.

Jos haluaa kukkivia kasveja varjoisalle, on melkein välttämätöntä käyttää kasvilamppua. Kukkivista kasveista viirivehkan lisäksi saintpauliaa eli paavalinkukkaa (Saintpaulia ionantha) pidetään yleisesti varjoisilla ikkunoilla viihtyvänä kukkakasvina, mutta pimeällä ikkunalla sekään ei kuki. Saintpauliaa ei saa kastella liikaa, vaan sen mullan pitää aina saada kuivahtaa kastelukertojen välillä.