Mitä eksoottisia kasveja voi ikkunalaudalla kasvattaa?

Varsinaisten huonekasvien lisäksi ikkunalaudoilla voi yrittää kasvattaa lähestulkoon mitä vaan. Erilaisia eksoottisia kasveja on erityisen hauska saada kasvavaan. Miltä näyttääkään avokado, granaattiomena tai jamssi? Tällaisia harvinaisia eksoottisia kasveja kuitenkin harvemmin löytää mistään taimina, vaan ne on kasvatettava siemenistä. Joittenkin eksoottisten kasvien, esimerkiksi eukalyptus-puiden ja jakarandan, siemeniä löytää siemenliikkeistä.

Toinen tapa hankkia eksoottisten kasvien siemeniä on tuoda siemeniä matkamuistona matkoiltaan. Erityisesti syysaikaan etelässä matkaillessaan saattavat monet mielenkiintoiset puut ja pensaat olla täynnään siemeniä. Muutama siemen taskunpohjalle ja elävä matkamuisto on siinä. Jännitystä kasvatukseen saa erityisesti, jos ei edes tunne kasvia, josta siemenet keräsi.

Kolmas eksoottisten kasvien hankkimistapa on hankkia eksoottisia hedelmiä kaupasta, syödä hedelmä ja kylvää siemenet. Talteen otetut siemenet olisi hyvä pestä puhtaaksi siemenlihasta, koska siinä usein on itämistä estäviä aineita. Siemenet kylvetään puhtaaseen multaan, kastellaan sopivasti ja pidetään lämpimässä. Ja sitten vaan odotellaan, itävätkö siemenet vai ei.

Helppoja eksoottisia hedelmiä kasvatettavaksi ovat esimerkiksi annona eli kerimoia (Annona cherimola), maapähkinä (Arachis hypogaea), sitrushedelmät (citrus), avokado (Persea americana) ja granaattiomenapuu (Punica granatum). Annonan hedelmä muistuttaa suurta vihreää männynkäpyä. Sitä on maassamme harvoin myynnissä, sillä se kestää huonosti kuljetusta. Maapähkinä saattaa lähteä kasvuun ihan tavallisista kaupan maapähkinöistä. Se on yksivuotinen matala kasvi, joka kukittuaan työntää kukkaperän multaan ja kasvattaa sinne maapähkinän.

Sitrushedelmien taimia on varmaan moni kasvattanutkin siemenistä. Appelsiinin-, sitruunan-, greipin ym. siemenet itävät hyvin ja taimet ovat kauniita ja kiiltävälehtisiä. Myöskään granaattiomenan itävyydessä ei yleensä ole ongelmia. Avokadon siemenien itävyydessä on suurta vaihtelua: toiset itävät nopeasti, toiset eivät ollenkaan. Avokadon siemen on iso ja se on hyvä kylvää niin, että puolet siemenestä jää mullan yläpuolelle. Viihtyessään riippuvalehtinen avokado on hyvin nopeakasvuinen ja kasvaa kotioloissakin pian pieneksi puuksi. Satoa siitä on turha kuitenkaan odotella meidän oloissamme, kuten ei yleensä muistakaan kotitropiikkimme kasveista.