Mitä tulee tietää huonekasvien lisäämisestä?

Huonekasveja voi lisätä usealla eri tavalla. Voit laajentaa kasvivalikoimaasi ja seurata uusien kasvien kasvua. Kasveja voi lisätä pistokkaista, latvapistokkaista, itusilmuista, lehtipistokkaista, rönsytaimista, varsipistokkaista, juurirönsyistä sekä suorittaa lisäyksen jakamalla.

Käytä istutuksessa tavallista kukkamultaa, johon on lisätty hiukan hiekkaa. Juuret saavat hiekan ansiosta paremmin happea. Kastele multa huolellisesti ennen istutusta. Istutus kannattaa tehdä tarpeeksi isoon ruukkuun, jotta kasvi voi olla siinä vuoden. Mikäli käytetään saviruukkuja, kannattaa ruukku liottaa kosteaksi ennen istutusta, sillä ruukku imee kosteutta ja liottamaton ruukku imee kosteuden mullasta.

Vastaistutettu pistokas tarvitsee lämpöä ja kosteutta. Suojaa istutettu taimi ruukun päälle laitettavalla muovihupulla, joka suljetaan ruukun ympärille tiiviisti, mutta huppuun tehdään pieniä ilmareikiä. Multa kastellaan huolellisesti ennen istutusta, mutta sen jälkeen kastelussa voi pitää tauon, ettei kasvi saa liikaa kosteutta. Pidä ruukku lämpimässä ja valoisassa, mutta ei suorassa auringonpaahteessa.

Kasveista otettavat pistokkaat kannattaa ottaa silloin, kun kasvi on lepovaiheen jälkeen elinvoimaisessa kasvuvaiheessa. Keväällä maalis- huhtikuussa on useimmille kasveille parhain aika ottaa pistokkaita. Poikkeuksena on pelargonia, josta pistokkaat kannattaa ottaa elokuussa, koska pistokkaiden täytyy juurtua ennen talven lepokaudelle siirtymistä.