Voiko huonekasveja kasvattaa muutenkin siemenistä?

Monien huonekasvien siemeniä voi hankkia puutarha-alan liikkeistä. Helppoja siemenestä lisättäviä kukkivia huonekasveja ovat mm. pelargonit, vaahtera-aulio (Abutilon), huonekoiso (Solanum capsicastrum), oleanteri (Nerium oleander) tuntokasvi (Mimosa pudica), gloxinia (Sinningia) ja mustasilmäsusanna (Thunbergia alata).

Pelargonit on hyvä kylvää aikaisin keväällä, mieluiten jo tammi-helmikuussa. Vaahtera-aulio on nopeakasvuinen puna- tai keltakukkainen kasvi, jolla on vaahteraa muistuttavat lehdet. Gloxinian siemenet ovat hyvin pieniä ja vaikeasti kylvettäviä, mutta itävyys on yleensä hyvä. Niiden taimet kasvavat myös nopeasti ja ne saattavat kukkia jopa jo kylvövuonna, yleensä kuitenkin vasta seuraavana kesänä. Mustasilmäsusanna on saanut nimensä keltaisista tai valkoisista kukistaan, joissa on musta keskus. Mustasilmäsusanna kuten myös sinikukkainen päivänsini tai punakukkainen päivänpuna (Ipomea) ovat nopeakasvuisia köynnöksiä, jotka tarvitsevat jonkinlaisen kehikon tai muuta tukea kasvaessaan. Tuntokasvi on saanut nimensä herkistä lehdistään, jotka pienimmästäkin kosketuksesta kääntyvät alaspäin. Sen kovia siemeniä voi auttaa itämisessä hiomalla niiden kuorta hiekkapaperilla. Sen jälkeen siemenet voidaan vielä liottaa vuorokauden ajan haalean lämpöisessä vedessä ennen kylvöä.

Osa kasveista vaatii valoa itääkseen, jolloin siemeniä ei peitetä. Näitä valossa itäviä on esimerkiksi sini- tai valkokukkainen piispankukka (Browallia speciosa).

Viherkasveista siemenestä lisättäviä ovat mm. kahvipensas (Coffea arabica), värinokkonen (Coleus Blumei-hybridit), asparagukset ja kaktukset. Kahvipensaan siemenet menettävät nopeasti itämiskykynsä, joten ne olisi kylvettävä hyvin pian tuleentumisen jälkeen. Värinokkonen on nopeakasvuinen kirjavalehtinen kasvi, joka on alkuaan trooppinen rikkakasvi. Sen siemenet itävät nopeasti ja taimien lehdet on kaikenvärisiä ja muotoisia, joten niistä on hauska valita itseä miellyttävimmät jatkokasvatukseen. Asparaguksen siemeniä on hyvä liottaa ennen kylvöä haaleassa vedessä yön yli. Palmut ovat yleensä vaikeasti siemenestä lisättäviä ja niitten itäminen kestää kauan, mutta poikkeuksiakin on, esimerkiksi tuoreet taatelipalmut siemenet voivat itää hyvinkin nopeasti.

Oma lukunsa ovat kasvit, jotka huonekasveinakin leviävät itsestään sinkoamalla siemenensä muitten kasvien ruukkuihin. Näin toimivat mm. särmätyräkki (Euphorbia lophogona), vuoripalmu (Chamaerops) ja ruellia (Dipteracanthus makoyanus). Näitten siemenet itävät helposti ja näin kasvista saadaan helposti uusia taimia.