Miten kasvit saa viihtymään?

Hyvin viihtyvät ja kauniit huonekasvit luovat viihtyisyyttä ympärilleen. Kun kodissa kasvit voivat hyvin, voivat ihmisetkin paremmin. Kasvien kanssa puuhastelu ja niitten hoitaminen vähentää stressiä ja antaa hyvän mielen. Kuoleman kielissä olevat pölyiset, kuivuneet ja kärsivät kasvit saavat ihmistenkin mielen alakuloiseksi. Jokainen voi itsekseen miettiä, kuinka halukas on kasvien kanssa kotona puuhailemaan ja onko siihen itsellä edes aikaa. Jos ei tunne kutsumusta kasviharrastajaksi, mutta silti haluaa, että kotona olisi muutama kaunis kasvi, kannattaa hankkia vain helppohoitoisia kasveja ja sijoittaa ne ryhmään joko ikkunalaudalle tai kukkapöydälle. Näin siksi, että kasvit viihtyvät parhaiten yhdessä ja toisaalta ryhmä kasveja on nopeampi ja helpompi hoitaa kuin yksi kasvi siellä sun täällä.

Huonekasveja hankkiessaan kannattaa miettiä, millaisiin oloihin se kotona tulee. Kasvi tarvitsee aina enemmän tai vähemmän valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita. Vaatimukset näitten määrästä vaihtelevat kasveittain. Osa huonekasveista tarvitsee valoisan jopa aurinkoisen paikan kasvaakseen hyvin, osa taas vaatii varjoa ja pärjää jopa melko pimeässä. Mikään kasvi ei selviä ikkunattomassa huoneessa ilman keinovaloa.

Kaikki huonekasvit vaativat myös lämpöä kasvaakseen hyvin. Jokaisella kasvilla on omat vaatimuksensa siitä, mikä lämpötila on sille optimaalinen. Toisilla kasveilla se on kautta vuoden sama, toiset vaativat talvella viileämpää huonelämpötilaa kuin kesällä. Mikään huonekasvi ei kestä pakkasta, monelle myös veto on pahasta. Siksi kasveja ei kannata sijoittaa talveksi eteiseen aivan ulko-oven viereen, jota avataan usein.

Huonekasvit tarvitsevat myös kastelua. Ainoastaan kaktukset ja muut mehikasvit saattavat viileässä talvehtimishuoneessa selvitä talven yli lähes ilman kastelua, mutta kesällä niitäkin on kasteltava. Toiset kasvit tarvitsevat vain vähän vettä ja liiasta kastelusta saattavat jopa kärsiä ja kuolla, samalla kun toiset kasvit pitävät runsaasta kastelusta ja kuolevatkin kuivuuteen. Paitsi kastelussa myös ilman kosteudessa on kasveilla erilaisia vaatimuksia. Yleensä ottaen voi sanoa, että huonekasvimme kärsivät helposti liiasta ilman kuivuudesta.

Valon, lämmön ja veden lisäksi kasvit tarvitsevat myös ravinteita. Yleensä lannoitusta annetaan vain kesäaikaan, koska talvella kasvit ovat lepotilassa. Poikkeuksena ovat sellaiset kasvit, jotka kukkivat talvella, kuten amaryllikset, joita on lannoitettava kukinnan aikaan ja sen jälkeen, jos haluaa niiden kukkivan uudelleen. Kesäaikaisen lannoituksen määräkin vaihtelee kasveittain: kukkivat kasvit kuten pelargonit ovat oikeita lannoitesyöppöjä, kun taas toiset kasvit, kuten kaktukset ja orkideat, tyytyvät hyvin vähään lannoittamiseen.