Anis

Pimpinella anisum

Aniksesta käytetään mausteena sen lehtiä, kukkia ja siemeniä. Anista arvostetaan ennen kaikkea Euroopassa, mutta sen käyttö on levinnyt myös Pohjois- Afrikkaan ja Turkkiin. Aniksen maku muistuttaa fenkolia, tilliä ja kuminaa. Aniksen lehtiä voidaan käyttää kypsennettyinä tai tuoreina. Siemenillä maustetaan leivoksia, kakkuja, pikkuleipiä, keksejä ja leipää, sitä laitetaan myös salaatteihin, keittoihin, vihannesruokiin, kalaan ja linturuokiin.

Anista käytetään makeisteollisuudessa ja alkoholijuomiin. Ranskassa sillä on maustettu pastis, Kreikassa ouzo, Turkissa raki, myös Pohjois-Afrikassa, Egyptissä ja Italiassa sillä maustetaan viinaa.

Kuvattuja aniksen lehtiä ja aniksen siemeniä voi ostaa elintarvikeliikkeistä.

Anis on vanhimpia tunnettuja rohdoskasveja. Sen siemenistä haudutettu tee edistää ruoansulatusta, halpottaa kouristuksia, tuhoaa suolistobakteereita ja vähentää kaasunmuodostusta. Aniksen sanotaan myös irrottavan limaa ja rauhoittavan yskää. Sitä lisätäänkin usein yskänlääkkeisiin rohdosominaisuuksien ja maun vuoksi.