Sinapinsiemenet

Aasialaisen ja Intialaisen ruoan yleinen mauste

Sinapinsiemenet ovat yleinen mauste aasialaisessa ja erityisesti intialaisessa ruoanlaitossa. Suomessa on saatavilla ainakin mustia ja keltaisia sinapinsiemeniä. Keltaiset siemenet ovat isompia ja hiukan miedomman makuisia kuin mustat, mutta molempia voi käyttää samalla tavalla maustamaan niin kala-, kasvis- kuin liharuokia. Keltaiset siemenet löytyvät helposti marketin maustehyllystä ja mustia on saatavilla ainakin suurimpien kaupunkien etnisistä ruokakaupoista.

Esimerkiksi kurkkujen säilönnästä tutut sinapinsiemenet antavat tulisuutta myös muihin säilykkeisiin, joihin niitä voi laittaa niin murskattuina kuin kokonaisinakin. Intialaistyyppiset chutneyt ja öljy- tai viinietikkapohjaiset vihannes- ja kalasäilykkeet syntyvät kohtuullisen helposti kotioloissa. Reseptejä kannattaa tutkailla intialaisen ruoan keittokirjoista tai kysellä etnisten ruokakauppojen myyjiltä.Chilin ja tomaatin kanssa öljyssä pehmennettyinä siemenistä saa herkullisen maun vaikkapa merilohen kastikkeelle. Siemeniä on hyvä kuumentaa ja pehmentää öljyssä niin kauan, että ne alkavat poksahdella. Kaikkein miedoimpien kalojen kanssa sinapinsiementen käytössä kannattaa olla varovainen, jottei kalan oman maku häviä kipakan mausteen alle. Sinapinsiemeniä kannattaa kokeilla myös liha- ja broileriruokien marinadeihin tai vaikkapa grillauskastikkeisiin.