Sahrami

Crocus sativus

Sahrami on maailman kallein mauste. Krokuksen hienon hienot emi luotit poimitaan käsin ja kuivataan. Kiloon sahramia tarvitaan kymmeniä tuhansia kukkia. Sahramia käytetään maustamaan ja värjäämään keittoja, muhennoksia, riisiruokia, currya, kuskusia ja leivonnaisia. Se kuuluu bouillabaiseen, paellaan ja risotto alla milaneseen. Se sopii moniin kala ja äyriäisruokiin.

Sahramia käytettäessä kannattaa käyttää kukan kokonaisia luotteja, sillä jauheet eivät aina ole aitoja. Luotteja liotetaan kuumassa vedessä ennen ruokaan lisäämistä. Sahrami antaa ruokaan ennen kaikkea kauniin värin. Jos sitä laittaa liikaa, se saa ruoan maistumaan hieman karvaalta.

Sahramia voi ostaa hyvin varustetuista elintarvike- ja herkkukaupoista sekä maustekaupoista ja joistakin apteekeista. Sahramia tuotetaan Aasiassa, jossa sitä kaupataan usein turisteille. Kannattaa kuitenkin olla melko varovainen, sillä useimmiten kaupattu, kallis tavara on kurkumaa ja muita väärennöksiä.