Kurkuma

Curcuma longa

Kurkuman juuri muistuttaa ulkomuodoltaan inkivääriä. Mausteeksi kurkuman juuri kypsennetään ja jauhetaan hienoksi. Kurkumaa on kutsuttu joskus myös Intian sahramiksi, sillä se värjää ruoan keltaiseksi. Kurkuma kuuluu osana mausteseoksiin, kuten curryyn, chutneyyn, ja garam masalaan, sekä worcestershire-kastikkeeseen. Kurkumaa arvostetaan erityisesti Kaakkois-Aasiassa, jossa sitä käytetään keittoihin, kastikkeisiin, salaatteihin, sekä linssi-, riisi-, muna-, kala- ja äyriäisruokiin. Euroopassa kurkumaa käytetään mm. perunan seurana sen kauniin keltaisen värin vuoksi.

Jauhettua kurkumaa voi ostaa elintarvikeliikkeistä.

Lääkinnässä kurkumaa käytetään ruoansulatusvaivojen hoitoon. Saksassa se on suosittu vatsavaivojen hoidossa. Yleisesti kurkuma on osa useita rohdosvalmisteita ja sen uskotaan vaikuttavan mitä moninaisimpiin vaivoihin aina verenvuodosta rintakipuihin.