Kaneli

Cinnamomum

Kaneli on kuivattua kanelipuun kuorta. Kokonaisen kanelitangon maku on voimakkaampi kuin jauhetun kanelin. Ympäri maailman kanelilla maustetaan erilaisia leivonnaisia, omena- ja raparperipiirakkaa, vanukkaita ja hillokkeita. Espanjassa, Keski-Euroopassa, Italiassa ja Kanadassa sitä lisätään keittoihin, tomaattikastikkeisiin, vihanneksiin, lihakeittoon ja kuskusiin. Kaneli on hyvä mauste myös kahvin tai teen seassa. Ranskassa ja Pohjoismaissa kanelilla maustetaan hehkuviiniä ja glögiä. Kanelia ripotellaan myös puuron ja viilin päälle.

Kanelia saa lähes kaikista ruokakaupoista jauhettuna ja tankoina.

Uusimpien tutkimusten mukaan kaneli auttaa alentamaan verensokeria sekä hallitsemaan kolesterolia. Erittäin suurissa määrissä nautittuna kaneli saattaa olla kuitenkin myrkyllistä.